Coca salada de xampinyons i porro

Si arriba el cap de setmana o un dia festiu, i no sabeu què cuinar, però us ve de gust quelcom d'especial que no us faci estar massa estona a la cuina, us aconsello una coca salada de pasta de full. Amb una massa de pasta de full, formatge ratllat i unes verdures podeu preparar un gran varietat de coques salades en un tres i no res. Al blog tenim la recepta de la famosa coca de tomàquet de la Mireia Carbó, la de carbassa, la de carbassó i formatge, la de tomàquet, mozzarella i pesto i la que us porto avui, de xampinyons i porro. 

Ingredients: 

  • 1 massa de pasta de full quadrada
  • 1 porro gran o 2 de mitjans
  • 250 grams de xampinyons laminats
  • 100 grams de mozzarella ratllada
  • 100 grams de formatge cheddar ratllat
  • 1 ou
  • un gra d'all
  • mitja gotet de vermut blanc
  • herbes aromàtiques: romaní, farigola...
  • oli d'oliva verge extra
  • sal i pebre negre mòlt

Encenem el forn, a dalt i a baix, a 200 graus. 

Tallem els porros en rodanxes fines, descartant la part de les arrels i la part verda. 

Posem un bon raig d'oli d'oliva en una paella i afegim el gra d'all aixafat. Quan comenci a enrossir-se el retirem, aboquem els porros i els cuinem a foc fluix fins que comencin a transparentar. Afegim el vermut blanc i deixem que evapori una mica. A continuació aboquem dins la paella els xampinyons laminats, les herbes aromàtiques, la sal i el pebre. Cuinem els xampinyons uns cinc minuts i fins que veiem que ja no deixen anar aigua.   

Estirem la massa de pasta de full i punxem suaument amb una forquilla tota la superfície excepte les vores - podem marcar una vora d'un centímetre i mig amb l'ajuda d'un ganivet, però amb compte de no tallar la massa-. Cobrim la superfície amb els formatges ratllats - excepte les vores-, primer la mozzarella i després el cheddar. Repartim per sobre els formatges els xampinyons i els porros. Pintem les vores de la massa amb ou batut i l'enfornem uns 15-20 minuts a 200 graus i fins que el formatge i les vores de la coca estiguin daurats. 

Podem menjar la coca tèbia o a temperatura ambient. Es millor menjar-la el mateix dia - la pasta de full perd d'un dia per un altre-, però si us sobra una mica, escalfeu-la uns minuts al forn, mai al microones, que l'estovaria més.