Coca salada de carbassa

Ja ha sortit la nova guia-receptari Menja Tardor! la Guia de les Fruites i Hortalisses de temporada que publica l'Associació Gremial d’Empresaris Majoristes de Fruites i Hortalisses de Barcelona (AGEM), conjuntament amb Mercabarna. En aquest edició ens han convidat a participar amb la publicació d'una recepta elaborada amb producte de temporada juntament amb la Sílvia del blog ChupChupChup, el Xavi de Flavorcook y la Montse de Femcuinetes .

Per fer la nostra recepta hem elegit la carbassa. A casa ens agrada molt i per això trobareu un munt de recepte dolces i salades elaborades amb carbassa al blog. La recepta amb la que hem participat en aquesta edicio ha estat una Coca salada de carbassa. Clicant aquí us podeu descarregar la guia, on trobareu també les receptes del Xavi (Moniato i remolatxa escalivats amb salsa de iogurt i cogombre), la de la Sílvia (Cake de mango, coco i magrana) i la de la Montse (Estofat de verdures de tardor, castanyes i bolets de temporada).

Des d'aquí vull tornar a agraïr a AGEM l'oportunitat que ens han donat de participar en aquesta edició i el tracte rebut en la presentació de la guia al mercat de la Boqueria.

Ingredients per  4 racions:

  • una carbassa de la varietat violí
  • una massa de pasta de full rectangular
  • un parell de cullerades de mostassa a l’antiga
  • formatge ratllat, us aconsello una mescla de diferents varietats: cheddar, emmental, mozzarella...
  • mitja ceba tallada en juliana
  • un ou batut
  • nous pelades
  • oli d’oliva verge extra
  • sal i pebre negre molt
  • mel, opcional

Per aquesta recepta només farem servir la part més estreta de la carbassa. La resta, més bombada, que és on hi han les llavors, l’aprofitarem per fer altres receptes, com una crema de carbassa, per exemple. 

Preescalfem el forn a 200ºC amb la opció de dalt i baix. 

Pelem la carbassa i la tallem en rodanxes més aviat primes. Si feu servir una mandolina la tallarem en rodanxes de 1,5mm. També podem fer servir un espiralitzador de verdures.

Folrem una safata del forn amb paper vegetal, hi repartim les rodanxes de carbassa i les amanim amb una mica d’oli, sal i pebre. Enfornem entre 15 i 20 minuts, fins que veiem que la carbassa comença a estar tendre. En posar la safata dins del forn, ho farem a la part baixa per evitar que la carbassa se’ns torri massa per la part superior. Quan estigui a punt, la traiem del forn i la reservem.

Estirem la pasta de full sobre el mateix paper en que ve embolicada i, amb l’ajuda d’una forquilla, punxem totes la superfície de la pasta, deixant una vora d’aproximadament 1 centímetre sense punxar. 

Pintem la massa amb les dues cullerades de mostassa a l’antiga evitant embrutar les vores. No n’hi poseu massa quantitat, ja que la mostassa té un gust fort i el que volem és que destaqui el sabor de la carbassa. Damunt de la mostassa hi repartim primer la barreja de formatges ratllats, després la ceba tallada, i per últim la carbassa cuita. Pintem les vores de la massa amb l’ou batut i enfornem la coca durant 20 minuts, fins que les vores estiguin daurades. 

Traiem la coca del forn i repartim per sobre les nous picades. Si us agrada la combinació dolç-salat podeu decorar la coca amb uns rajolins de mel.

La coca salada de carbassa és tan deliciosa menjada tèbia com a temperatura ambient.


Aquí ens teniu, al Jordi i a mi , a la presentació de les receptes de la guia-receptari Menja Tardor! al mercat de la Boquería el passat dissabte dia 5 de novembre.