Visita a la Formatgeria La Frasera al Parc Rural del Montserrat

Qui no associa la muntanya de Montserrat amb el mató? Les històriques parades de les matoinaires de Montserrat acompanyen els records de gairebé tots els que hem visitat el monestir de Montserrat. Però al Parc Rural del Montserrat s'elaboren altres tipus de formatges: fresc, madurat, de pasta tova, curat...

Una de les formatgeries que podeu trobar al Parc Rural del Montserrat és la formatgeria La Frasera, un negoci familiar que elabora formatges artesanals amb llet de cabra, i que en set anys de vida, ja acumula uns quants premis en reconeixement a la bona tasca que està fent en Jordi Lorente al capdavant. 

En Jordi provenia del sector de l'automoció, però un dia va decidir fer un canvi radical a la seva vida i dedicar-se a fer formatges. Va estar formant-se primer i després és va instal·lar a la Frasera on va muntar el seu obrador. Allà va començar a elaborar els seus formatges amb la llet de ramats de cabres que pasturen al voltant del Parc Rural del Montserrat. La Frasera està situada a les afores de Vacarisses, al Vallès Occidental, envoltada de natura i amb unes vistes esplèndides de la muntanya de Montserrat.  

Actualment a la formatgeria La Frasera elaboren fins a 14 tipus de formatges de manera totalment artesanal, i tots ells amb llet de cabra. Entre els seus formatges destaquem el Rodó de Cendre, primer premi del Cincho Cheese Awards 2022 en la categoria de formatge de cabra de Coagulació Làctica. Aquest formatge ja havia guanyat l'any passat el tercer premi a escala nacional al Campionat dels Millors Formatges d'Espanya, en la categoria de Formatges Afinats de Coagulació Làctica. El Rodó de Cendra és un formatge de pasta tova que s’elabora a partir de llet pasteuritzada de cabra i que s’arrebossa de cendra alimentària, que arrodoneix el sabor equilibrat d'aquest formatge. 

També destaquem El Farcell, fet a partir de llet crua de cabra i afinat amb l'oli d'oliva verge extra; el Blau d'Urpina, un sorprenent formatge blau; La Torrota, que va quedar en segona posició al 9è Concurs Lactium, de Formatges Artesans Catalans (2017), en la categoria Cabres Toves i Àcides, o El Cingle, de pell rentada, que va guanyar el tercer premi en el mateix concurs dins la categoria “Durs de Cabra”. A la formatgeria La Frasera també elaboren mató i iogurts. Tots els seus productes estan elaborats 100% al Parc Rural del Montserrat.  

Podeu comprar els seus formatges on line però us recomano que visiteu la seva botiga, situada al costat de l'obrador.  Allà podreu tastar els seus formatges i aprendre un munt de coses sobre ells de la ma d'en Jordi el seu fill Marc. No només saben transmetre la passió amb la que elaboren els seus formatges sinó que també en fan pedagogia. Sabíeu que la pell dels formatges artesans es menja? Millor dit, s'ha de menjar per desgustar tot el seu sabor. El formatge madura de la pell cap endins, i al menjar-nos la pell descobrirem tots els seus matissos. Això sí, no ho feu mai amb els formatges industrials per que porten productes químics. Els formatges de La Frasera no portan cap tipus de tractament químic ni conservant, són 100% naturals.

No patiu perquè els formatges artesans es floreixin una mica. Estan vius i van evolucionant amb el temps. Podeu retirar la floridura amb una drap humitejat amb aigua i sal. I penseu que han de respirar, així que res d'embolicar-los amb film transparent -una cosa és per transportar-los i una altra per tenir-los a casa-. Millor que quan estiguin a casa, els emboliquem amb paper vegetal. 

Som un país on s'elaboren un gran varietat de formatges, i tenim a més la sort de tenim petits grans elaboradors que treballen cada dia per que en poguem gaudir a casa nostra de formatges de gran qualitat. Per això us recomano descobrir el territori tastant els productes que s'elaboren, com els formatges artesans de La Frasera, on trobareu bons formatges i bona gent, envoltats d'un paisatge espectacular. Què més podem demanar?