Flam d'ou. Tot un clàssic

Avui us porto la recepta de tot un clàssic, la del flam d'ou, que trobareu al llibre del Corpus del Patrimoni Culinari Català. És una d'aquelles receptes que m'empenedeixo d'haver trigat tant a provar-la, per mandra bàsicament. M'agraden molt els flams, però sempre comprava el preparat en pols al súper per comoditat, fins que vaig fer la recepta a casa. Des d'aleshores que no he tornat a comprar cap més preparat en pols. Sí que és cert que fas una mica més d'enrenou a la cuina, però el sabor del flam casolà et compensa, a banda que és molt més saludable ja que porta cap afegit químic. 

Si t'agraden els flams, al blog també trobaràs la recepta del flam de coco, del de poma, del de carbassa, del de Ferrero Rocher i Nutella i el de nous i ratafia

Ingredients 6-8 flams:

  • mig litre de llet sencera
  • 100 grams de sucre
  • 4 ous 
  • 1 branca de canyella
  • un tros de pell de llimona sense la part blanca
  • caramel líquid *

Encenem el forn a dalt i a baix a 170º.

Posem la llet  a bullir en una cassola amb el sucre, la branca de canyella i la pell de llimona.

Mentrestant posem els ous en un bol i els batem fins que les clares i els rovells quedin ben integrats.

Omplim la base dels motlles amb caramel líquid. Repartim els motlles sobre una safata fonda que pugui anar al forn i la cobrim amb aigua calenta -que l'aigua cobreixi els motlles 2-3 centímetres mínim-. 

Quan la llet hagi bullit, retirem la branca de canyella i la pel de llimona, i li afegimels ous batuts, poc a poc i sense parar de batre per evitar que es quallin. Colem la crema abans d'omplir els motlles, així retirem qualsevol mica que hagi pogut quedar a la crema, i els enfornem 30 minuts i fins que la crema hagi cuallat. Esperem que els flam es refredin abans de ficar-los a la nevera.  

Els desemmotllarem amb l'ajuda d'un ganivet de fulla estreta. Sols o acompanyats amb una mica de nata són les millors postres!

*Per fer el caramel líquid, courem 50 grams de sucre amb una mica d'aigua fins que es formi el caramel.