Tastant els nous vins de La Muntada - 5 quarteres

Han tornat les visites guiades amb tasts de vins a La Muntada, on es conrea el raïm amb el que s'elaboren els vins de 5 quarteres, el projecte personal de l'Adrià, que amb l'Àngela i la seva família, han recuperat el cultiu de la vinya a la Vall d'Horta, al Parc Natural de Sant Llorenç de Munt, al Vallès Occidental. Una zona que abans de la crisi de la fil·loxera tenia més de 20.000 hectàrees dedicades al conreu de la vinya. Actualment hi ha unes 30.

Els vam conèixer l'any 2017 durant el #BenvigutsaPages i sempre que tenim oportunitat ens apunten a les seves propostes enoturístiques.  Aquesta vegada, una visita al Marquet de les Roques per conèixer una mica més de la vida del poeta Joan Oliver, Pere Quart, amb passejada per les vinyes de La Muntada a l'hivern i tast dels nous vins de 5 quarteres gaudint d'alguns dels racons més bonics de la vall. 


El Marquet de les Roques és una edificació d'estil premodernista, dissenyat per l'arquitecte Batllevell, deixeble de Domènech i Muntaner, a finals del segle XIX, aixecat sobre un antic mas fortificat del segle XVIII. A la propietat de la família, en Joan Oliver organitzava reunions amb altres literats de l'època. Actualment és propietat de la Diputació de Barcelona. Allà va iniciar el seu projecte l'Adrià, fins que va haver-se de traslladar a La Muntada pels problemes estructurals que patia l'edifici.


Davant l'entrada principal de l'edifici i amb unes vistes esplèndides de la vall hem tastat les dues novetats d'enguany de 5 quarteres: el Sumoll Sangrat i l'Ulldellebre i Samsó, aquest envellit 6 mesos en bóta de roure francès de segon any. El Sumoll Sangrat s'elabora a partir del most flor, el primer most que flueix pel propi pes del raïm. És un rosat aprovençat, lleuger i elegant, molt aromàtic i afruitat. El vi negre elaborat amb ulldellebre i samsó ha passat 6 mesos per fusta i té una entrada refrescant. En boca és intens i té aromes especiats i balsàmics.  


Després hem anat cap a La Muntada per visitar les vinyes i una de les barraques de pedra seca reconstruïdes fa un parell d'anys. A la zona hi han localitzades més de 500 barraques, que donen fe de la importància  que el conreu de la vinya va tenir en aquesta comarca. 

Actualment a La Muntada conreen en ecològic les varietats sumoll, samsó, ulldellebre, garnatxa i picapoll. Com les vinyes estan situades a més de 500 metres sobre el nivell del mar la collita és tardana. 5 quarteres elabora un vi blanc de picapoll, un rosat de sumoll, i dos negres, un monovarietal de sumoll, i un d'ulldellebre i samsó. Encara que fa un parell d'anys que la Cooperativa L'Olivera es va desvincular del projecte, els vins de 5 quarteres continuen tenim ànima social. Ara la verema la fa L'Heura de Terrassa i els vins s'elaboren a Guardiola de Fontrubí de la ma de l'enòloga Roser Girbau. 


Seguiu 5 quarteres a les xarxes socials per estar informats de les activitats que organitzen. I si voleu tastar els seus vins els podeu comprar a travès de la seva web