Coca amb cireres

La coca amb cireres és un dolç molt típic de les comarques del Camp de Tarragona que té una especial rellevància a la ciutat de Reus, al Baix Camp. No cal dir que és una coca tradicional que es fa durant els mesos de maig i juny, que és quan hi ha cireres. Es tradicional, però, menjar-la el dijous de Corpus.

Actualment, la més habitual és la de pasta de brioix, tot i que n'hi ha altres versions, com el cóc, tot cobert de cireres, generalment espinyolades, i la coca de pa, que vindria a ser una coca de forner, amb molt de sucre i amb les cireres al damunt. També, segons el lloc, en pot canviar la forma, que pot ser rodona, allargada o quadrada. 

La nostra versió és una coca amb cireres de pasta de brioix. Tradicionalment es feia amb cireres negretes, però avui és difícil que les trobeu. Per tant recomano triar cireres que siguin ben madures, però fermes i cruixents. Les posarem senceres, sense treure'n el pinyol. D'aquesta manera perden menys aigua en el moment d'enfornar-les i, pel nostre gust, es mantenen més amorosides.

Ingredients per fer el brioix:

  • 300 grams de farina de força.
  • 60 grams de sucre blanc.
  • 40 grams de mantega.
  • 2 ous.
  • 60 ml de llet sencera.
  • Ratlladura de la pell de mitja llimona.
  • 25 ml d'anís dolç.
  • 5 grams de sal.
  • 15 grams de llevat fresc (o 5 grams de llevat sec).

Per decorar:

  • 400 grams de cireres.
  • 1 ou.
  • Sucre.
  • Anís dolç.

Una estona abans, traieu la mantega de la nevera perquè s'estovi i agafi textura de pomada. Si és massa freda ens costarà molt de pastar.

Barregem tots els ingredients indicats per fer la massa. Ens serà més fàcil si comencem barrejant els ingredients sòlids i  després hi afegim els líquids. Així barregem primer la farina, el llevat, el sucre, la llimona i la sal i després hi afegim la mantega, els ous, la llet i l'anís. El llevat fresc s'esmicola molt bé amb un grapat de farina a les mans. Quan els ingredients siguin ben barrejats, pastarem fins a obtenir una massa fina i homogènia. La posarem dins d'un bol lleugerament enfarinat i la deixarem reposar uns 60 minuts.

Tallem la massa en dues porcions (d'uns 300 grams) i estirem cada peça amb les mans fins a fer-ne dues coques rodones que posarem a la safata amb un paper de forn. Si ho preferiu, també podeu optar per fer una sola coca de mida gran.

Repartim les cireres, que haurem rentat, entre les dues coques. Premem lleugerament perquè quedin enganxades a la massa. Ja hem dit que les cireres es posen sense treure'n el pinyol, cosa que hem de recordar a l'hora de menjar-les. Tot i això, si ho trobeu massa molest, sempre les podeu espinyolar abans, tot i que el resultat no serà el mateix.

Deixem fermentar uns 90 minuts, fins que veiem que la massa ha pujat prou. Les pintem amb un ou batut amb un polsim de sal, sense pintar les cireres, i repartim un grapat de sucre pel damunt. Enfornem uns 20 minuts a 180ºC; fins que veiem que són rosses.

Retirem les coques de la safata, amb molt de compte que no es trenquin, les ruixem amb un bon raig d'anís, i les deixem refredar damunt d'una reixeta. 

Gaudiu-les, però aneu amb compte amb els pinyols!