Durant els dies d'estiu sempre ve de gust menjar plats frescos, i les amanides en són les reines. Tenim la sort que ara comença la temporada de tota mena d'hortalisses i les podem menjar de proximitat i de temporada. Si podeu, aneu a comprar als mercats de pagès o a les cooperatives que hi ha a molts pobles i comarques. Hi trobareu bon producte fresc, de temporada i acabat de collir!
Com el braç de patata, aquesta amanida és perfecte pels dies de festa en que ens agrada trobar alguna cosa fresca en tornar a casa. També és possible de dur-la en un tàper, dins d'una nevera ben fresca, si anem d'excursió i volem gaudir d'un pícnic.
Ingredients:
- 2 Patates mitjanes (uns 400 grams).
- Mig pebrot verd
- Mig pebrot vermell
- Mitja ceba tendra
- 1 tomàquet d'amanir
- 2 o 3 pebrots del piquillo
- 3 o 4 tomàquets secs en oli d'oliva
- 1 llauneta d'olives farcides
- Sal i pebre
- Oli d'oliva verge extra
- 2 llaunetes de tonyina
Per descomptat que els ingredients i les quantitats són només orientatives. Recomano adaptar l'amanida al vostre gust posant més o menys de cada cosa, afegint o traient.
Començarem bullint les patates, senceres i amb pell. Trigaran una mitja hora més o menys, però això depèn de la mida. Una bona manera de saber si estan fetes és que si les punxem no hem de notar resistència; és a dir, han d'estar toves fins al cor. Recomano posar-les al foc amb aigua freda, així van agafant temperatura amb l'aigua i es couen de manera més uniforme. Quan siguin cuites les deixarem refredar i les podem fer servir al moment o reservar a la nevera pel dia següent.
Pelem les patates i les tallem a rodanxes de més o menys 1 centímetre, o centímetre i mig, les posem en una safata i les salpebrem.
Tallem les hortalisses a bocins petits: el pebrot verd, el vermell i el tomàquet. Piquem la ceba, els pebrots del piquillo i els tomàquets secs. Tallem a bocins les olives i esmicolem la tonyina. Ho barregem tot en un bol i després ho repartim damunt de les patates.
Conservem a la nevera fins al moment de menjar. Si no ens agrada tan freda, la podem treure una estona abans de menjar. Just abans de servir, l'amanim amb un raig d'oli d'oliva verge extra i un polsim de sal.