Encara que us pugui fer una mica de mandra encendre el forn a l'estiu, ens pot solucionar més d'un dinar o sopar. Escalivar verdures o hortalisses per fer un primer plat o per acompanyar un tall de carn; fer un rostit o preparar un pastís salat, són nomes algunes de les receptes que podem fer al forn. Al blog en trobareu moltes més idees.
El pastís salat que us porto avui, el podem preparar d'un dia per un altra. Nomes caldrà deixar-lo una estona a temperatura ambient o escalfar-lo uns segons amb el microones i tindreu el dinar o el sopar enllestit en un moment. A més és un plat força complert gràcies a les proteïnes que aporten els ous, i no aporta massa greixos perquè fem servir llet evaporada.
Ingredients:
- 1 porro gran
- 250 grams de xampinyons
- mitja ceba
- 1 gra d'all
- 3 ous
- 210 ml de llet evaporada
- 2 cullerades curulles de formatge parmesà ratllat
- herbes provençals
- oli d'oliva verge extra
- sal i pebre negre mòlt
Piquem el gra d'all. Tallem el porro -descartant la part verda- i la mitja ceba, ben petits. Els xampinyons els tallem en làmines.
Posem en una paella un bon raig d'oli i cuinem a foc suau el gra d'all fins que comenci a daurar-se. Afegim la ceba i el porro. Quan comencin a transparentar afegim els xampinyons. Els coem fins que ja no deixen anar aigua. Afegim les herbes provençals i salpebrem. Retirem la paella del foc.
Encenem el forn, a dalt i a baix, a 180 graus.
Folrem amb paper vegetal un motlle per anar al forn de 25 cm de llarg.
En un bol mesclem els ous amb la llet evaporada i el formatge parmesà ratllat. Afegim els xampinyons i els porros - que no estiguin massa calents per que no es quallin els ous-. Remenem i aboquem la barreja dins del motlle. L'enfornem uns 30-35 minuts i fins que al punxar el pastís amb un broqueta aquesta surti neta.
Deixem que el pastís es refredi abans de desemmotllar-lo. El podem servir tebi o a temperatura ambient.