Ensalada russa

No hi ha estiu sense ensalada russa, o amanida russa. Una amanida coneguda popularment amb el seu nom castellà d'ensaladilla rusa i que en altres països rep em nom d'amanida Olivier, ja que va ser creada per aquest xef que les acaballes del segle XIX regentava un restaurant a Moscou.

Es tracta d'una amanida freda a base d'hortalisses que sol fer-se amb patata, pastanaga, pèsols, mongeta tendra, ou dur, tonyina i olives. Ingredients que nosaltres hem fet servir per la nostra recepta. Es una amanida molt versàtil que podem menjar tant com a primer plat, acompanyament o fins i tot com a tapa. El seu gran avantatge és que la tenim feta d'un dia per l'altra i que la podem gaudir, ben fresqueta, a l'arribar a casa després d'un matí d'excursió o de platja.

Ingredients:

  • 3 patates mitjanes (uns 500 grams)
  • 3 pastanagues
  • 3 ous durs
  • 100 grams de mongeta tendra rodona
  • 120 grams de pèsols (poden ser congelats)
  • 3 llaunetes de tonyina
  • 2 llaunetes petites d'olives farcides
  • uns 250 grams de maionesa
  • Unes tires de pebrot escalivat (o de pebrots del piquillo)

Primer de tot, cal tenir present que els ingredients que indiquem, són els més típics i els que faig servir a casa, però sempre podeu fer de més i de menys. Si alguna cosa no us agrada, no li poseu, o substituïu-la per allò que més us vingui de gust.

En una olla hi posem les patates, senceres i amb pell, i les pastanagues pelades, les cobrim amb aigua i les posem al foc. Quan arrengui el bull hi afegim un pessic generós de sal i les deixem bullir uns 35 minuts, a comptar des que arrenqui el bull. És recomanable punxar les patates per veure si estan cuites. Les pastanagues es poden retirar així que siguin toves.

Per preparar els ous durs, els fem bullir 10 minuts i tot seguit els posem en aigua ben freda. Això farà que siguin més fàcils de pelar. A banda bullim els pèsols, uns 8-10 minuts, i la mongeta tendra tallada menuda uns 10-12 minuts. Escorrem i deixem refredar.

En un bol hi esmicolem la tonyina i ratllem els ous durs. Hi afegim els pèsols, les mongetes i les olives tallades a rodanxes. Pelem les patates i les tallem a daus petits. També tallem a daus menuts les pastanagues. Ho afegim al bol amb la resta.

Amanim amb uns 200 grams de maionesa i un pessic de sal. Poseu-hi més o menys maionesa segons el vostre gust, però reserveu-ne una mica per decorar.

Posem l'ensalada russa en una safata allargada, li donem forma i decorem amb una mica de maionesa i unes tires de pebrot escalivat. Una alternativa de presentació és emplatar fent servir un motlle rodó i decorar amb una tira de pebrot escalivat o una anxova. 

Mira la videorecepta a Instagram