Quan s'acosta la calor venen de gust plats frescos. Especialment els dies de festa en que s'agraeix trobar-te'ls fets a la nevera tan bon punt arribes a casa, després de sortir tot el matí. Aquest braç de patata i tonyina és perfecte per això, el podeu preparar el dia abans i gaudir-lo ben fresc en qualsevol moment. Com a suggeriment, el podeu acompanyar amb una amanida o una mica d'escalivada. Nosaltres hem pensat en decorar-lo amb unes tires de pebrot del piquillo, però també queda fantàstic amb unes tires de pebrot escalivat o unes anxoves.
Ingredients
- 5 o 6 patates mitjanes (750 grams).
- 1 ceba
- Mig pebrot vermell
- 150 grams de tomàquet ratllat
- 2 ous durs
- 3 llaunetes de tonyina (150 grams)
- 1 llauna petita d'olives farcides (i unes quantes més per decorar)
- Maionesa
- 25 grams de mantega
- 1 rajolí de llet
- Sal, nou moscada
- 2 pebrots del piquillo
Posem a bullir les patates, senceres i amb pell. Depenent de la mida de les patates, les haureu de coure més o menys. Per saber si estan fetes, en punxar-les han de ser ben toves. Si trobem una mica de resistència, és que encara els falta una mica.
Piquem la ceba i el pebrot i el posem a sofregir en una paella amb una mica d'oli d'oliva verge extra. Quan la ceba hagi agafat una mica de color hi afegim el tomàquet ratllat. Quan el sofregit estigui a punt, el retirem del foc i el deixem refredar una mica.
En un bol, esmicolem els ous durs amb ajuda d'una forquilla. Hi afegim la tonyina, el sofregit que hem fet abans, la llauneta d'olives farcides a bocins petits i una cullerada de maionesa. Remenem bé per que tot quedi ben repartit i ben barrejat. Això serà el nostre farcit. El reservem.
Pelem les patates i les xafem mentre encara siguin tèbies. Hi afegim un pessic de sal, una culleradeta de nou moscada, la mantega i un rajolí de llet. Ho aixafem i barregem fins a obtenir un bon puré de patata.
Estirem el puré damunt d'un full de paper de forn. Ens ha de quedar un rectangle d'aproximadament un centímetre i mig de gruix. Repartim bé el farcit i enrotllem amb ajuda del paper de forn. Reservarem a la nevera, embolicat en el mateix paper, fins que agafi consistència. Amb una hora n'hi haurà prou.
Ara decorem escampant unes cullerades de maionesa al damunt i posant-hi unes tires de pebrot del piquillo. Ho rematem amb unes olives tallades per la meitat.