Pastís gelat de cafè

Si vols fer gelats casolans i no tens gelatera a casa, et recomano començar fent pastissos gelats com el que et porto avui. Són fàcils de fer i només has de tenir en compte de treure'ls una estona abans del congelador per que agafin una textura cremosa - sense deixar que es desfacin-.

Si vols fer gelats has de treballar la crema abans de que es congeli, traient-la del congelador cada 20-30 minuts i batent-la amb energia per trencar els cristalls de gel, per tal d'aconseguir una textura semblant a la dels gelats artesans. També hi han ingredients que pots afegir als gelats per que tinguin una textura més cremosa, com el sucre invertit, però això ja requereix parlar-ne més estona. Si vols iniciar-te en el món dels gelats casolans, et recomano aquesta recepta de gelat de fruita de la Carmen Ruscalleda.

Una altra bona opció són els pols. Aquests sí que són fàcils de fer però necessitaràs motlles - et recomano els de silicona-. Ara que s'acaba la temporada d'estiu és un bon moment per trobar-los a preu rebaixats. Al blog trobaràs unes quants receptes, com la dels pols de xocolata, de nabius o de mojito.

Ingredients per un pastís per a 8-10 persones:

  • 400 ml de nata per muntar (35%MG)
  • 200 grams de llet condensada
  • 250 grams de formatge tipus mascarpone
  • 150 grams de gotes de xocolata
  • 250 grams de galetes tipus Artinata d'Artiach (de nata i/o xocolata)
  • 100 grams de xocolata negra per fondre
  • ametlla esmicolada crua o crocant
  • 12 grams de cafè soluble descafeïnat
  • 70 ml de aigua per dissoldre el cafè soluble
  • un rajolí d'oli 
Primer escalfem l'aigua al microones per dissoldre el cafè soluble i el deixem que es refredi a la nevera.

En un bol gran aboquem el formatge mascarpone a temperatura ambient i el batem a ma. Afegim la nata ben freda i la llet condensada a temperatura ambient i batem tots els ingredients fins aconseguir una massa homogènia i sense grumolls. Per últim, afegim sense parar de batre el cafè fred i les gotes de xocolata. 

Folrem amb paper vegetal un motlle metàl·lic allargat d'uns 20 centímetres de llarg i parets rectes -alguns motlles són més estrets a la base i després s'eixamplen una mica i no són pràctics per aquest tipus de receptes-. Cobrim la base amb galetes, aboquem una tercera part de la crema i la cobrim amb galetes i així dues vegades més, de manera que l'última capa sigui de galetes. La cobrim amb el paper vegetal.  Emboliquem el motlle amb film transparent per evitar que agafi olors i el fiquem al congelador un mínim 24 hores. 

Traiem el pastís del congelador, retirem el film transparent i el paper vegetal i el posem sobre una safata. Esmicolem la xocolata per fondre i la posem en un bol amb un rajolí d'oli. La fiquem al microones mig minut i després remenem la xocolata amb una cullereta fins que es fongui - si cal la podem tornar a escalfar uns segons més - i fins aconseguir una crema llisa i sense grumolls. Amb la xocolata fosa i l'ametlla picada decorem el pastís abans de servir-lo a taula. 

Si no hem de consumir tot el pastís, millor tornar al congelador l'abans possible la part que sobri guardada dins d'un tàper. 

Inspirada en una recepta de @pausayplato .