L'amanida que us porto avui la podeu fer com a plat únic ja que al portar patata atipa més; la tonyina ens aporta les proteïnes, que podem completar afegint ou dur, per exemple. Podem substituir la tonyina per sardines amb oli o en escabetx.
El que li dóna a aquesta amanida el plus de sabor és macerar els tomàquets un mínim un parell d'hores abans de muntar el plat.
Ingredients per 2-3 racions:
- 2 patates grans (a casa he fet servir de la varietat kennebec)
- 24 tomàquets tipus cirerol
- tonyina en oli d'oliva
- 50 ml d'oli d'oliva verge extra
- 25 ml de vinagre agredolç ( he fet servir el riesling de Castell de Gardeny)
- mitja ceba tendra
- el suc i la pell ratllada de mitja llimona
- 2 cullerades de tàperes
- orenga
- sal i pebre negre mòlt
Comencem amanint els tomàquets ja que els deixarem macerar un mínim d'un parell d'hores abans de muntar el plat. Tallem per la meitat els tomàquets nets i els posem dins d'un bol. Afegim l'oli d'oliva, el vinagre, la ceba tendra tallada en làmines, el suc i la pel ratllada de mitja llimona, les tàperes i un parell de cullerades d'orenga. Remenem amb compte i salpebrem. Reservem el bol a la nevera.
Netegem les patates sota l'aixeta. Omplin una cassola amb aigua i sal, posem les patates dins - l'aigua ha de cobrir-les totalment-, i les posem a bullir entre 45-60 minuts, depenent de la mida de les patates. Per saber si les patates estan tendres les punxo amb una broqueta. Les patates han d'estar tendres però no s'han de desfer. Quan estiguin fetes, deixem que es refredin.
Posem en una font les patates tallades a trossos irregulars -personalment m'agrada menjar aquesta amanida amb la patata un pèl tèbia o a temperatura ambient-. Aboquem per sobre els tomàquets amanits acabats de treure de la nevera, la tonyina esmicolada i una mica d'orenga.