Espagueti amb escopinyes

Un simple plat de pasta es pot vestir de gala només afegint-li mol·luscos, com cloïsses o escopinyes, o bé marisc. Una bona pasta al dente i una salsa senzilla que lligui tots els ingredients, i teniu l'èxit assegurat. 

Al blog trobareu plats clàssics de la cuina italiana com la pasta alla vongole, els linguine amb musclos i salsa de tomàquet picant del gran Martín Berasategui, els espagueti amb pesto de festucs i musclos o bé aquests deliciosos espagueti amb escopinyes que us porto avui. 

Podeu fer la recepta amb escopinyes al natural o bé en llauna, per tenint en compte que si feu servir escopinyes en llauna haureu d'invertir en una marca de qualitat, per evitar que la sorra que puguin portar les escopinyes us esguerri el plat. 

Si feu servir escopinyes al natural primer les haureu de netejar, deixant-les cobertes d'aigua i sal durant dues hores mínim -canviant l'aigua cada hora- per treure la sorra que puguin tenir, i després haureu de retirar les closques - podeu deixar algunes per decorar-. 

Ingredients per a dues persones: 

  • 160 grams de pasta llarga tipus espagueti
  • 1-2 llaunes d'escopinyes (més hi val una de bona qualitat)
  • 12 tomàquets tipus cirerol
  • 1 culleradeta de salsa de tomàquet o bé tres tomàquets secs 
  • mitja copa de vermut blanc
  • 5 grans d'all
  • 1-2 bitxos si us agrada més o menys picant
  • 1 culleradeta de pebre vermell dolç
  • una cullerada d'alfàbrega seca
  • oli d'oliva verge extra
  • sal i pebre negre mòlt 

Posem a bullir aigua amb sal per coure la pasta al dente seguint les instruccions del fabricant. 

Aboquem un bon raig d'oli d'oli en una paella. Pelem els grans d'all i els tallem a rodanxes no massa primes. Els afegim a la paella amb el bitxo i els cuinem a foc suau fins que agafin una mica de color. Aboquem els tomàquets cirerol sencers, la culleradeta de pasta de tomàquet o els tomàquets secs tallats ben petits i deixem que es vagin fent a foc suau fins que el tomàquets comencin a desfer-se. Afegim el vermut blanc i deixem que evapori una mica i després el pebre vermell dolç i l'alfàbrega seca. Anem remenant de tant en tant fins que la salsa comenci a espessir-se. Aleshores aboquem les escopinyes ben escorregudes i una mica del suc que les acompanya per lligar tots els ingredients. Salpebrem i reservem. 

Quan la pasta estigui al dente, l'escorrem, l'aboquem dins de la paella i la mesclem bé amb la salsa. Servim immediatament acompanyant el plat amb un bon vi blanc o rosat jove.