Espagueti al pesto de festucs amb musclos

Fent una ullada a les receptes publicades al blog, me n'adono que la salsa que més faig servir a casa és el pesto, i encara més des de que vaig descobrir que la pots fer amb tot tipus de fruits secs, no només amb els clàssics pinyons del pesto genovès. Personalment m'agrada molt fer servir festucs per elaborar salsa al pesto. A banda de donar-li molt bon sabor a la salsa, és un tipus de fruit sec molt beneficiós, ja que és una font de proteïna vegetal complerta, perquè conté tots els aminoàcids essencials, a banda de vitamines, minerals i greixos saludables. Encara que la major part de festucs que es consumeixen al país són importats, ara també els podem trobar conreats a Catalunya, en concret a les terres de Lleida.


Per a quatre persones:

  • 240 grams d'espagueti
  • 1 kg de musclos amb closca
  • 1/2 gotet de vi blanc
  • 50 grams de festucs pelats i crus
  • formatge parmesà
  • una dent d'all
  • fulles d'alfàbrega fresca
  • oli d'oliva verge extra
  • sal i pebre negre mòlt

Posem en una paella gran un bon raig d'oli d'oliva i una dent d'all pelada. Deixem que es dauri una mica i després la retirem de la paella. Afegim els musclos amb mig got de vi blanc, tapem la cassola i, a foc suau, deixem que s'obrin. Quan s'hagin obert, traiem la paella del foc i retirem les closques de tots els musclos, excepte d'uns quants que farem servir per decorar el plat. Reservem el líquid de la cocció per afegir-lo més tard a la pasta.

En una olla gran posem a bullir l'aigua amb un grapat de sal per coure els espagueti al dente, seguint les instruccions del fabricant.

En el vas de la batedora de ma posem 40 grams de festucs pelats, 8-10 fulles d'alfàbrega fresca, un parell de cullerades de formatge parmesà ratllat, un pessic de sal, pebre negre mòlt i un bon raig d'oli d'oliva i ho triturem tot fins aconseguir una pasta de textura irregular. Les quantitats per fer la salsa són orientatives. Us recomano afegir de més o de menys, al vostre gust.

Quan tinguem la pasta cuita l'aboquem en una paella gran, afegim el pesto i mica del líquid de cocció dels musclos per ajudar-nos a barrejar bé tots els ingredients. Per últim, afegim els musclos i la resta de festucs picats abans de muntar els plats. Els decorem amb els musclos amb closca i els servim immediatament.