Albergínies farcides al forn

Hi han vegades que, com tothom, no tinc massa temps per cuinar o senzillament no tinc ganes d'estar-me massa estona a la cuina. Per això m'agrada comprar pots de tomàquet sofregit i tenir-ne sempre algun de reserva al rebost. He provat varies marques, i ara la que faig servir és la Conserves Ferrer perquè, a banda de no fer servir ni conservants ni colorant, pórta picada d'ametlles.

Unes hortalisses, pasta, llegums o arròs i una base de tomàquet sofregit i tens un deliciós plat a taula en un tres i no res.  Un exemple, aquestes albergínies farcides al forn, inspirades en una recepta italiana del llibre "Dos italianos entre fogones" de l'editorial Grijalbo. Les albergínies estan farcides amb pa i formatge provolone, perquè és una recepta típica de la cuina povera, o cuina dels pobres, on la carn es menjava de manera ocasional i els aliments com el pa, la pasta i la polenta eren els productes bàsics. No obstant, podeu adaptar la recepta al vostre gust, substituint el pa per arròs bullit, per exemple, afegint tonyina o bolets, o altra tipus de formatge...


Ingredients per a dues persones:
  • dos albergínies
  • un pot de tomàquet sofregit de Conserves Ferrer de 350 grams 
  • un parell de cullerades curulles d'alfàbrega seca
  • 100 grams de formatge provolone
  • una llesca gran de pa de pagès
  • 4 cullerades de formatge parmesà
  • 4 cullerades de pa ratllat tipus panko o gruixut
  • oli d'oliva verge extra
  • sal i pebre negre mòlt

Obrim les albergínies per la meitat, al llarg. Fem uns quants talls a la carn i les fiquem al forn a 200º, uns 30-40 minuts depenent de la seva mida. Estaran cuites quan la carn s'hagi enfosquit i al prémer-la amb el dit, aquest s'enfonsi. Deixem que es refredin embolicades en paper d'alumini. Quan s'hagin refredat, les buidarem amb l'ajuda d'una cullera, i picarem la carn en trossos ben petits.

Posarem en una paella gran un bon rajolí d'oli d'oliva i la carn de l'albergínia, que saltejarem mig minut abans d'afegir el sofregit de tomàquet i un parell de cullerades d'alfàbrega seca, remenarem bé i afegirem sal i pebre. Retirarem la paella del foc i incorporarem la llesca de pa tallada a trossos i el formatge provolone tallat a cubs, ho mesclarem tot amb compte i farcirem amb aquesta barreja les albergínies. Repartirem per sobre el formatge parmesà i el pa ratllat i les gratinarem al forn fins que el pa agafi color.