Croquetes de carn d'olla

A qui no agraden unes bones croquetes? Són una d'aquelles menges que agraden gairebé a tothom. Aquestes les fem per aprofitar la carn d'olla i les hortalisses que sobren de preparar el brou d'escudella. Juntament amb els canelons, és una de les maneres d'aprofitar-ho tot mentre preparem uns plats deliciosos.

Un dels avantatges, és que també són plats que es poden congelar perfectament. Si quan tenim les croquetes a punt, just abans de fregir-les, les congelem, tindrem unes fantàstiques croquetes casolanes a punt per aquell moment en que vinguin de gust.  Només caldrà agafar-ne unes quantes i fregir-les. 

Ingredients per unes 24-30 croquetes

  • 600 g de carn d’olla
  • 600 ml de llet sencera
  • 1 ceba mitjana picada
  • 60 g de mantega
  • 60 g de farina
  • Sal i pebre
  • Nou moscada

Per arrebossar

  • Farina
  • 2 ous batuts
  • Pa ratllat 

Abans de començar cal desossar la carn d'olla, a la que hi afegirem part de les verdures i hortalisses de fer l'escudella. La carn és mes fàcil de desossar si encara és una mica calenta. Poseu les verdures al gust: pastanaga, patata, nap... Nosaltres ho posem tot menys la col i l'api. Ho passem per la picadora o ho esmicolem amb un ganivet. Assegureu-vos que no hi queda cap osset menut, que després es fa molt desagradable de trobar-lo a les croquetes. 

Comencem sofregint la ceba amb un raig d'oli fins que comenci a agafar color. Això seran uns 10 minuts, no més. Tot seguit hi desfem la mantega i la barregem bé uns 3 o 4 minuts. Ara cal afegir-hi la farina i torrar-la bé, sense que es cremi, per tal que al final no ens quedin unes croquetes amb gust de farina. Hi estarem uns 10 minuts.

Ara ja és el moment de posar-hi la carn d'olla, ho barregem bé, salpebrem, hi afegim un polsim de nou moscada i ho sofregim un parell de minuts. Reguem amb la llet i ho deixem coure a foc suau remenant tot sovint. Cal coure fins que la pasta es desenganxi de la paella però que encara conservi humitat. No hi hauríem d’estar més d'uns 15 minuts, però dependrà del foc i de la humitat que conservi la carn d’olla. La tastem per corregim de sal, pebre i nou moscada si fes falta.

Posem la pasta en una safata o en un bol i la tapem amb film transparent, que haurà de tocar directament la pasta per evitar que es faci crosta a la superfície. La reservem a la nevera un parell o tres d’hores; encara molt millor si la podem deixar fins a l'endemà.

A l'hora de preparar les croquetes, anem fent-ne porcions d'uns 30 a 35 grams amb ajuda d'una cullera i els donem la forma amb les mans. Conforme anem fent les croquetes, les passem per farina blanca i l'ou batut i les arrebossem amb el pa ratllat. Quan estiguin arrebossades les podem fregir directament o congelar-les. Si optem per congelar-les, cal anar amb compte que no s'enganxin les unes amb les altres. A casa les congelem en una safata, tapada, i després les conservem en una bossa.

Les fregirem directament, tant si són congelades com no, preferentment en oli d’oliva verge extra, que haurà d’estar a uns 180ºC. Les podem deixar escórrer damunt d'un paper absorbent, o en una cistella reixada. Recomano la cistella, ja que el paper pot estovar lleugerament la croqueta i fer que no quedi tan cruixent.

Mengeu-les calentes, acabades de fregir.

Aviat la videorecepta a Instagram