Gastroplans pel cap de setmana del 14 i 15 d'abril

Aquest cap de setmana el producte de proximitat i temporada serĂ  el protagonista indiscutible dels #gastroplans que us proposen. Comencem amb  La Carxofada del Prat, al Baix Llobregat, que es celebra aquest dissabte 15 d'abril al Parc Fondo d'en Peixo, on podreu degustar la Carxofa Prat a la brasa i gaudir d'activitats per als mĂ©s petits, mĂºsica en directe, ball, venda de producte fresc de proximitat, i moltes coses mĂ©s.

El preu del menĂº per a adults Ă©s de 10 euros i inclou 2 carxofes a la brasa i mitja patata al caliu, botifarra amb mongetes, allioli de carxofa del Prat i oli d’all i julivert per acompanyar la carn i les mongetes, i postres (coca de forner o fruita), pa i beguda. Hi ha una altra opciĂ³ per a les persones que no mengen porc.

El menĂº infantil costa 5 euros i inclou un plat de pasta a la bolonyesa de carxofa amb formatge, postres, pa i beguda

La carxofa del Prat Ă©s de la varietat Blanca de Tudela, perĂ² Ă©s mĂ©s dolça i tendra, grĂ cies als sĂ²ls fèrtils i rics en minerals del delta del Llobregat, el clima suau i la proximitat del mar. A mĂ©s, el fet de que la carxofa Prat es destini al consum metropolitĂ , fa que la carxofa que s’ha collit al matĂ­, al cap d’unes hores, estigui a la venda a les parades dels diferents mercats municipals.

La carxofa Prat s'ha convertit en un sĂ­mbol de la identitat local i de la tradiciĂ³ agrĂ­cola de la ciutat.

I del Baix Llobregat ens anem fins al Maresme, perquè del 13 al 15 d'abril es celebra la Festa del Pèsol a Sant Andreu de Llavaneres, i coincidint amb les jornades de la Festa i durant tot el mes d'abril, estarĂ  en marxa la Mostra GastronĂ²mica del Pèsol, per poder gaudir en els restaurants participants, de plats elaborats amb aquest producte.

Durant la Festa del Pèsol, al Parc de Ca l'Alfaro es podran comprar pèsols directament als productors. Tallers de cuina, concursos de cuina, el tradicional Sopar del Pèsol sĂ³n algunes de les activitats programades per aquest any que compta entre les seves novetats amb un ‘Room escape del Pèsol, la Coca i el comerç’, una gimcana urbana que començarĂ  a les hortes de Llavaneres i finalitzarĂ  als carrers comercials del centre del municipi. El programa d'activitats el podeu consultar aquĂ­.

Si us agrada visitar petits productors, aprofito per parlar-vos de Fet a Osona, una iniciativa de la Xarxa de Productes de la Terra que tĂ© com a principal objectiu donar a conèixer els productors i els productes d’Osona. Una oportunitat de participar de forma activa en la gastronomia de la comarca.

En la seva pĂ gina web trobareu informaciĂ³ sobre tots els productors que es poden visitar, els horaris, durada de la visita, preus i dades de contacte per reservar la visita.

Durant la visita podreu descobrir els processos de producciĂ³ i degustar els productes que s'elaboren. De la mĂ  de Fet a Osona podreu conèixer l’elaboraciĂ³ de cerveses, ratafia, formatges o embotits, visitar una casa de pagès, castanyers o una horta ecolĂ²gica.

En el blog us explico les visites que vam fer a l'Ecogranja Salgot a Aiguafreda, una visita molt recomanable per als petits de la casa, i a Casa Riera Ordeix, elaboradors de la tradicional llonganissa de Vic.

I com us he dit que els #gastroplans d'aquest cap de setmana tindrien un clar protagonista, el producte de proximitat i km0, us acabarĂ© recomanant la segona ediciĂ³ del QuintoTapa SantJust Desvern, que es celebra del 5 al 22 d'abril, i on el Calçot del Parc Agrari, la Carxofa Prat, la patata i els productes locals i de proximitat tornaran a ser els protagonistes. Aquest any 39 propostes gastronĂ²miques elaborades per restauradors de la ciutat ens permetran apropar-nos a una alimentaciĂ³ mĂ©s saludable, consumint productes de temporada i proximitat conreats al Parc Agrari del Baix Llobregat.

El QuintoTapa Sant Just Desvern continua la proposta de la tapa Km0 (3,5 €) i la tapa de la casa (3 €) acompanyada d'un Quinto Alhambra, encara que tambĂ© podreu gaudir de les propostes amb vins DO Penedès. I no us oblideu de demanar els tapaports i omplir-los amb els segells dels restauradors participants, perquè podreu optar a un munt de premis.

Fins al 22 d'abril aprofiteu per gaudir del producte fresc conreat al Baix Llobregat i per conèixer, Sant Just Desvern, un dels municipis més integrats a Collserola dels que hi ha a la perifèria de Barcelona.

Us desitjo un cap de setmana ben gastronĂ²mic!