Conèixer el Baix Solsonès de la ma de Territori de Masies.

Fa uns dies vam tornar a Solsona per fer una visita guiada per la ciutat, i a l'Oficina de Turisme vam visitar una exposició sobre la comarca del Solsonès, que descrivien com la comarca de les 1.000 masies, una encertada descripció per una comarca amb una superfícies de més de 1.000 km2, on la meitat dels seus habitats es concentren en la seva capital, Solsona, i la resta viu en masies disseminades per tot el territori. Justament en aquesta terra va néixer el 2009 Territori de Masies, una associació formada per veïns, associacions i empreses del baix Solsonès que treballa per promoure, reivindicar i protegir les maneres de fer, els paisatges i la vida rural d'aquesta comarca. Integren el Baix Solsonès els pobles de la Llanera (Segarra), La Molsosa, Pinós, Riner, Llobera, Pinell de Solsonès, Clariana de Cardener (Solsonès) i Castelltallat (Bages).


Els socis de Territori de Masies destaquen la rellevància d'implicar-se en projectes col·lectius donat el caràcter disseminat del territori, per donar un nou impuls a la petita pagesia local, que es mou amb criteris de sostenibilitat i benestar animal, vinculant-la amb serveis turístics i culturals i organitzant activitats per promoure l'economia de la zona, respectant l'entorn natural i els valors del territori. Així el passat mes de Març van posar en marxa el projecte "TastaTerritori" per donar a conèixer conjuntament el producte alimentari, artesà, cultural i turístic de les empreses del Baix Solsonès, elaborant tasts i menús amb els que l'associació va participar en diferents fires i esdeveniments.

Territori de Masies també treballa en una nova guia de recursos que inclourà una vintena de productors agroalimentaris i una trentena de serveis culturals i/o turístics, entre els quals restaurants, allotjaments, artesans i d'altres serveis que ofereix gent de la zona, que lluny de ser un catàleg comercial, vol ser una eina de divulgació dels valors territorials, com la seva identitat rural i el respecte pels valors mediambientals. Més enllà d'un paisatge pintoresc, Territori de Masies la conformen els petits negocis que hi tenen activitat, les entitats que el dinamitzen i les persones que viuen al territori.

I per conèixer el passat rural de la comarca, aquest mes d'abril Territori de Masies ens proposa un ruta circular en BTT per conèixer Roquerols, Matamargó i Claret dels Cavalles. La ruta s'iniciarà a Roquerols, antiga serradora, on s'oferirà un esmorzar amb productes de la comarca. Després s'arribarà a Matamargó per visitar la Casa-Museu Les Casas de Matamargó, un exemple de la vida autosuficient de la Catalunya rural fins a mitjans del segle XX. Antigament aquesta finca es trobava allunyada dels principals nuclis poblats de les comarques del Solsonès i del Bages, i dels serveis i productes que aquests oferien, raó per la qual la masia es va adaptar per poder-se autogestionar i produir tot allò necessari per viure. La ruta continuarà fins Claret de Cavallers, on es visitarà el nucli medieval i l'església de Sant Pere de Claret. Tota la informació sobre la ruta la trobareu aquí.

Si voleu saber més sobre l'associació Territori de Masies podeu enllaçar aquí amb la seva pàgina web, i podeu seguir-los a les xarxes socials per estar informats de les activitats que organitzen.

Una iniciativa per conèixer el nostre patrimoni cultural, social i paisatgístic de la ma de les persones que hi viuen. Us animo a descobrir tota la feina que fa Territori de Masies i a gaudir de les activitats que organitzen.