Visita a l'Ecogranja Salgot

Embotits Salgot és una empresa catalana de tercera generació, que va néixer a Aiguafreda de la ma d' Antoni Salgot. La seva primera ubicació va ser la casa pairal a la Plaça Major del poble, que avui en dia encara es manté com a obrador. Al llarg d'aquestes tres generacions Embotits Salgot s'ha convertit en una marca referent de qualitat, no només a la Península sinó també a Europa.

L'Ecogranja de Recerca Salgot ubicada a la Finca Saüc, situada en una antiga pedrera reforestada al peu del Parc Natural del Montseny, és l'últim gran projecte de l'empresa. Els objectius fundacionals eren i son avui en dia: El compromís amb el medi ambient i el benestar dels animals, la investigació per mantenir i fins i tot superar els alts nivells de qualitat propis de la marca, i el compromís amb la societat.

A l'Ecogranja, Embotits Salgot no només fa cria porcina per l'elaboració de la seva gamma de productes amb certificació ecològica, sinó també recerca genètica per aconseguir una carn d'alta qualitat. A més han adequat les instal·lacions per que es puguin visitar pel públic en general, i així donar a conèixer una manera de treballar respectuosa amb el medi ambient i on es cerca el màxim benestar animal, partint de la base, però, de que són animals que es crien per l'engreix. L'Ecogranja va obrir les seves portes l'any 2009, convertint-se en la primera de recerca i desenvolupament de producte ecològic de l'Estat Espanyol.
La distribució de les diferents naus de la granja ha tingut en compte l'orientació del sol per que els animals puguin gaudir del màxim nombre d'hores de llum solar directa, ja que totes tenen una part coberta i una altra a l'aire lliure, suficientment amples perquè els animals puguin relacionar-se entre ells - l'espai és tres vegades més gran que en la ramaderia convencional-. Hi ha una nau per cadascuna de les diferents etapes del procés de cria, així hi ha una zona per les truges gestants, la zona de parts i lactància, i les zones de deslletament. Actualment hi han 20 femelles, que pareixen dos cops a l'any (l'embaràs dura 3 mesos, 3 setmanes i 3 dies); l'alletament s'allarga durant 41 dies, gairebé el doble de temps que en la ramaderia convencional, encara a que a partir de la segona setmana també mengen pinso per a lactants. La raça que es cria a l'Ecogranja Salgot és un creuament entre la Landrace i la Duroc: la carn del porc de raça Duroc és la més semblant a la carn del porc ibèric i les femelles de la raça Landrace són molt fèrtils i tenen molt d'instint maternal.

Si es té cura pel benestar dels animals durant tota la seva vida, també s'intenta que pateixin el mínim possible a l'hora de sacrificar-los, fet que redunda positivament en la qualitat de la carn.

L'alimentació dels animals és totalment ecològica: mengen ordi, blat, pèsols i oli d'oliva; la palla i el farratge es cultiven als camps de la finca, sense fer servir cap tipus d'additiu. Els animals adults mengen 4 kilos de pinso diaris.

La granja es sostenible tant energèticament -té una caldera de biomassa i plaques solars tèrmiques i fotovoltaiques- com en la gestió de residus, amb una planta de tractament de residus i un sistema de compostatge de fems; a més recullen l'aigua de pluja i reutilitzen les aigües grises per la neteja i el rec.

Actualment la producció ecològica representa el 5% de la producció total de l'empresa, la major part de la qual s'exporta a Europa, i en concret a països com Alemanya, on el consumidor està més conscienciat respecte al consum del productes ecològics. Es produeixen productes ecològics frescos, cuits i curats, entre ells, la botifarra blanca i negra, el fuet, la secallona i la llonganissa de Vic.
A banda de la corresponent certificació ecològica, CCPAE, els Embotits Salgot també han rebut molts reconeixements tant a Catalunya, entre ells la Medalla d'Or de l'Agricultura Catalana i la Placa Francesc Macià al Mèrit Empresarial, i estatals, com el Premi Alimentos de España.

Després de visitar les instal·lacions acompanyats per la Dolors Salgot, guia d'excepció ja que és membre de la tercera generació de la família Salgot, podreu tastar els productes ecològics. La visita és molt recomanable tant per als adults, per conèixer altres maneres de fer les coses, respectuoses amb els animals i amb el medi ambient, i per als nens que poden veure i donar de menjar als garrins, envoltats de natura. Després arribeu-vos fins a la tenda d'Embotits Salgot de la Plaça Major, on podreu comprar els seus exquisits embotits per degustar-los a casa.