Codonyat casolà

Aquesta tardor m'havia proposat fer, entre d'altres coses, dues receptes que no havia fet mai, d'aquelles de tota la vida: la del cabell d'àngel i la del codonyat. Perquè crec, i m'agradaria molt equivocar-me, que són d'aquelles receptes que es van perdent amb el pas del temps. Cal invertir temps per fer-les i avui en dia tots volem que tot es faci ràpid, ràpid. I també estan les tendències de moda. I ara el que està de moda són els plats "allende los mares", com el cebiche, per cert, nomenat per la revista Cuina com el nou plat favorit dels catalans. Però, com cadascun a casa seva cuina el que vol, o el que pot, aquí estic jo fent codonyat.

La recepta del cabell d'àngel la vaig publicar a finals d'octubre. I ara li toca a la del codonyat. Vaig un pèl justa de temps perquè la temporada del codony és molt curta, de setembre a desembre, però aquest any l'he aprofitada força.


Trobareu moltes receptes diferents per fer codonyat. La principal diferència està entre si cous la fruita una o dues vegades. Els que fan servir la primera opció, primer pelen i tallen la fruita i la deixen macerar tota una nit amb sucre, abans de coure-la. Els que fan servir la segona opció, primer couen la fruita amb aigua, i després la tornen a coure amb sucre. Jo he fet les dues opcions i personalment prefereixo la segona. El codonyat, amb dues coccions, perd una mica de color però té una textura menys granulosa. Us animo a cercar la vostra pròpia fórmula.

Ingredients:

  • Codonys (he fet servir 4. Després de coure'ls i pelar-los han quedat 800 grams aprox de carn)
  • Sucre blanc
  • Una llimona

Retem els codonys i retirem tot el borrissol de la seva pell. Els fiquem dintre d'una cassola gran i els cobrim amb aigua. Afegim el suc de la llimona. Tapem la cassola i la posem a foc fort, durant uns 40 minuts i fins que els codonys estiguin tendres. Per comprovar-ho, els punxem amb una broqueta. Els traiem de la cassola i deixem que es refredin una mica per pelar-los i tallar-los en trossos petits. Reservem una mica del líquid de cocció.

Una vegada trossejats, tornem a posar els codonys dintre d'una cassola i afegim el sucre. Les quantitats també varien d'una recepta a l'altra. Afegirem entre 600-800 grams per quilo de carn de codony, depenent si ens agrada poc o molt dolç. A menys sucre, menys consistència. No es recomana posar menys de 600 grams per quilo. Afegim una mica del líquid de cocció per que ens ajudi a mesclar el sucre amb la fruita -unes quantes cullerades-. Posem la cassola a foc fluix i anem remenant de tant en tant, vigilant que no se'ns enganxi. Compte amb les esquitxades.

Passats uns vint minuts, retirem la cassola del foc i triturem la carn de codony. Tornem a posar la cassola novament al foc, i continuem remenant fins que veiem que la carn es desprèn de la vora de la cassola, perquè ja té prou consistència. Encara calent, aboquem el codonyat en el recipient que hàgim elegit - us aconsello safates d'alumini d'un sol us-. Quan s'hagi refredat, tapem els recipients i els fiquem al frigorífic un mínim de 24 hores.