Pastís de carxofa

El mes passat no vaig poder participar al repte del Blog al Plat perquè estàvem de vacances, però ja torno a estar a ple rendiment i amb moltes ganes de participar en el d'aquest mes, on el blog protagonista és Pebre i  xocolata. A la Marta la vaig conèixer a la Cerdanya Tour, la trobada bloguera que va organitzar la Montse de La cuina de la Mussola aquest any, i espero que aviat ens puguem retrobar.

Com sempre, el repte ha estat l'excusa per tornar a passejar per les receptes de Pebre i xocolata, i gaudir de les més llamineres, que no són poques; no obstant, m'he decidit per una salada per que em fa sentir menys culpable, ja que porto temps intentant fer bondat i perdre uns quants kilos i no hi ha manera...La recepta que he elegit és la de pastís de carxofa; no se si ho he fet perquè m'encanta la carxofa, encara que no és temporada i he hagut de fer servir de llauna, o bé perquè el meu subconscient ha relacionat la carxofa amb la dieta d'algunes famoses i ha decidit tirar pel dret ja que jo no ho faig... he, he!
Els pastissos salats m'encanten: són fàcils de fer, fan goig quan es presenten a taula, es poden preparar amb antelació i estan boníssims -per regla general-. He hagut d'ajustar les quantitats ja que a casa no som colla, i tot i així surt una recepta per a quatre persones.

Ingredients:
  • 240 grams de carxofes pelades i tallades a quarts
  • 100 grams de cansalada tallada
  • 1 ceba mitjana
  • 4 ous
  • 100 grams de formatge curat, en un tros
  • 30 cl o 2 cullerades de crème fraîche o nata líquida per cuinar
  • oli d'oliva
  • sal
  • pebre blanc
  • Herbes de Subirats  (sajolida, orenga i farigola) o les que vosaltres volgueu
Encenem el forn a 180º.

Com no és temporada de carxofes les he comprat de llauna; naturalment no és el mateix que si fem servir carxofes fresques, però com la recepta s'ho val, la tornaré a fer quan arribi la temporada. Les escorreguem  i les reservem.

A banda, en una paella al foc posem la cansalada fins que s'enrosseixi, aleshores la retirem i afegim una mica d'oli d'oliva i quan estigui calent aboquem la ceba tallada ben petita; quan estigui transparent, afegirem la carxofa, remenarem, i després afegirem la cansalada, pebre blanc i les herbes; retirem del foc la paella mentre preparem la resta d'ingredients. En un bol batem els ous i afegim  les cullerades de crème fraîche -és més espessidora que la nata líquida per cuinar, encara que a la recepta de la Marta, ella fa servir nata líquida, així que podeu fer servir la que us vagi millor-. Ratllem el formatge i el barregem amb els ous i després afegim les carxofes. Ho posem tot en un motlle tipus plum-cake, prèviament greixat, i el fiquem al forn entre 30-45 minuts; punxem amb una broqueta i si aquesta surt neta, el traiem del forn, i el servim tebi. Per cert, és d'aquelles receptes que està més bona al dia següent, això si us sobra un mica.