Visita a Casa Riera Ordeix, elaboradors de la tradicional Llonganissa de Vic

Voleu conèixer el secret que s'amaga dins d'aquest edifici?


En aquest edifici, situat a la plaça dels Màrtirs, n.14 de la ciutat de Vic, s'elabora un dels millors embotits catalans, la tradicional Llonganissa de Vic amb Indicació Geogràfica Protegida de Casa Riera Ordeix, resultat de fer servir la millor matèria prima, gaudir d'una ubicació excepcional i haver acumulat el coneixement de cinc generacions de la família Riera Ordeix que, des de de 1852, elaboren la millor llonganissa en el cor de la ciutat de Vic.

I és que per elaborar la legítima Llonganissa de Vic, Casa Riera Ordeix fa servir només el pernil i la ventresca de la truja, trinxada i condimentada amb sal i pebre, sense conservants ni colorants. El 60% de la carn prové de granges pròpies i la resta de granges de la comarca d'Osona. També elaboren fuet, en menor quantitat, amb l'espatlla i la ventresca del porc, perquè la seva carn té un percentatge elevat d'aigua i un gust més suau. La carn es trinxa i s'emboteix en tripa natural de manera totalment artesanal. Després arriba la fase d'assecat, i és aquí on Casa Riera Ordeix marca la diferència: en el seu sistema d'assecat.

I és que dins de l'edifici, hi ha un assecador de fusta, únic, que ocupa tres plantes. Els embotits es pengen en aquest assecador i únicament amb les corrents d'aire que es generen obrint i tancant les finestres de manera manual, tres vegades al dia durant tots el dies de l'any, els embotits arriben al seu punt òptim d'assecat.


 Aquí és on la ubicació juga un paper fonamental. La plana de Vic, delimitada per zones muntanyoses, el Pirineu i el Montseny, pateix unes corrents d'aire que provoquen una inversió tèrmica que genera baixes temperatures i boira. Els embotits necessiten un mínim d'un 74% d'humitat per iniciar el seu procés d'assecat, i ho han de fer de dins cap en fora. Per això, les corrents d'aire es regulen obrint i tancant finestres ja que, depenent d'on bufa el vent, el percentatge d'humitat varia. El procés d'assecat dura entre 3 i 6 mesos, depenent de la mida de la peça, i arriben al seu punt òptim quan les peces han perdut un 50% del seu pes inicial. Per aconseguir un assecat uniforme les peces s'han de canviar de lloc, i també s'han de raspallar de tant en tant, per treure els fongs que creixen a la pell i així evitar que obturin els porus, ja que aleshores la carn no s'assecaria correctament. Tot es fa manualment.

Cinc generacions de la mateixa família, elaborant el mateix producte, al mateix lloc. A Vic, al 1852, hi havien més de 30 empreses que elaboraven embotits artesanalment. Avui en diu només queda Casa Riera Ordeix, i algunes tendes amb petits obradors. Elaboren unes 70 tones a l'any, el mateix que una gran empresa elabora en una setmana. De la seva producció, el 85% és llonganissa, la resta fuet, llonganissa amb tòfona i de pagès. Exporten a la resta de la península i a Europa. I una curiositat, generalment als catalans i als bascos ens agrada la llonganissa seca, als de Madrid al punt i a Andalusia tendra.


Us recomanem la visita a les instal·lacions de Casa Riera Ordeix, per conèixer el seu assecador de fusta únic i per tastar els seus productes de qualitat excepcional elaborats de manera totalment artesanal, especialment la tradicional Llonganissa de Vic amb IGP. A la seva pàgina web trobareu la seva tenda on line i també podreu reservar la vostra visita. I aprofiteu l'estada per gaudir del patrimoni cultural i gastronòmic de Vic i de la seva comarca.


Fotos cedides per Casa Riera Ordeix.