Pastís de garrofa i ametlla.

El mes passat vam anar a la Fira de l'Oli de les Terres de l'Ebre i la Fira de la Garrofa de Jesús, a Tortosa, i vaig aprofitar per comprar el llibre de La pastisseria i la cuina de la garrofa de la Fundació Alícia, publicat per Onada Edicions. La primera vegada que vaig fullejar el llibre encara no coneixia la farina de garrofa, però ara sóc una fan incondicional. 
La primera recepta que he fet ha estat aquests deliciós pastís de garrofa i ametlla, amb una textura humida i un addictiu toc de regalèssia al final.
Si us agrada la farina de garrofa, al blog trobareu també les receptes de les madeleines integrals amb farina de garrofa, les magdalenes de farina d'arròs i garrofa o el cóc ràpid de garrofa.


Ingredients per a 6-8 persones:
  • 70 grams de farina de garrofa
  • 100 grams de farina d'ametlla
  • 4 ous mitjans
  • 180 grams de sucre blanc
  • 100 grams de mantega fosa
  • la ratlladura d'una taronja
  • la ratlladura d'una llimona
  • 50 grams de licor de Cointreau, encara que la recepta original fa servir licor de crema catalana
  • un polsim de canyella
  • sucre llustre
Encenem el forn, a dalt i a baix, a 180º.

En un bol posem el sucre amb les ratlladures de taronja i llimona i amb els dits les mesclem per que el sucre s'impregni amb les aromes dels cítrics. A continuació afegim un polsim de canyella i els ous i ho batem tot amb una batedora de varetes fins que tripliquin el seu volum. Afegim el licor i ho batem tot un parell de minuts més i ho reservem.

Barregem en un altre bol la farina de garrofa i la d'ametlla. Afegim les farines al bol amb els ous i el sucre i mesclem els ingredients amb una espàtula. Tot seguit, afegim la mantega fosa i barregem els ingredients fins que quedin ben integrats, també amb l'espàtula. Aboquem la massa en un motlle de 20cm de diàmetre, prèviament greixat, i l'enfornem durant 20 minuts a 180º.

Esperem uns minuts abans de desemmotllar el pastís, i el deixem refredar abans de decorar-lo amb sucre llustre. També el podeu empolvorar amb cacau en pols o amb la mateixa farina de garrofa.