Cóc ràpid de garrofa

Fa uns dies van arribar-nos fins a Riudoms, al Baix Camp, per visitar la Fira de l'Avellana. De parades d'avellanes només vam veure un parell, però una d'elles era de la Cooperativa de Riudoms, i allà ens vam firar comprant oli d'oliva arbequina verge extra, avellanes torrades i farina de garrofa torrada. Trobar la farina de garrofa em va fer molta il·lusió, perquè on visc no en trobava i n'havia sentit a parlar molt sobre les seves propietats: alt contingut en fibra, sucres naturals i proteïnes i un percentatge molt baix de greixos (un 2% en comparació al 23% del cacau pur). A més aporta vitamines i minerals, com el ferro i el calci, però al contrari del cacau, com no té àcid oxàlic, permet l'absorció d'aquest minerals per part del cos. No té efectes addictius com el cacau perquè no té teobromina, i a més, és apta per celíacs (Font: Ets el que menges).

Malgrat que està associada a èpoques de penúria, les seves avantatges nutricionals han fet que La Fundació Alícia, l'any 2012 presentés un llibre sobre La pastisseria i la cuina de la garrofa, d'Onada Edicions, amb la voluntat d'engegar una" nova cultura culinària" sobre la mateixa. A més parlant de producte de proximitat, que més nostre i mediterrani que la garrofa.

Al dia següent de comprar la farina de garrofa vaig demanat ajut pel Twiter a la meva colla d'amigues blogueres per que em recomanessin receptes amb aquest ingredient, i finalment em vaig estrenar amb un senzill cóc ràpid de garrofa del blog A mossegades, amb alguna petita variació. A casa els vaig donar a tastar dient que era de xocolata; l'olor i el color la recorden, però la delata el regust final en boca semblant a la regalèssia; això sí, va agradar a tothom. I a mí, que soc una addicta a la xocolata declarada, haig de reconèixer que em va sorprendre molt, perquè té aquell punt de la xocolata, però no "enganxa" i sabeu què, a mi, com a mínim, em treu el "mono" de xocolata! Així que continuaré provant receptes, que he aconseguit fer un bon recull, que us deixo al final d'aquesta publicació. Gràcies, noies per recomanar-me aquestes receptes tan llamineres!


Ingredients:
  • 3 ous
  • 1 iogurt
  • 2 mesures de iogurt de farina integral
  • 1 mesura de iogurt de farina de garrofa 
  • 2 mesures de iogurt de sucre integral
  • 1 mesura de iogurt d'oli de girasol (la recepta original pórta oli d'oliva)
  • 1/2 mesura de llet semidesnatada
  • 15 grams d'impulsor químic
Encendre el forn a 180º, dalt i baix.

Posar en un bol, els ous, el iogurt, el sucre i l'oli de girasol-jo he fet servir oli de girasol perquè té un gust més suau que l'oli d'oliva- i barrejar bé els ingredients. Després abocar les farines i l'impulsor químic i la llet per que us ajudi a integrar tots els ingredients. Abocar la massa en un motlle de plum- cake, folrat amb paper de forn, i enfornar entre 40-50 minuts, fins que quan el punxeu amb una broqueta aquesta surti neta.

Respecte a la mida de farina de garrofa, si voleu, poseu menys quantitat la primera vegada, substituint-la per farina integral; el gust de la garrofa serà més suau.

Recull de receptes amb farina de garrofa:

Llepadits, magdalenes d'espelta integral i garrofa
Pa de Nous: Cóc amb farina de garrofa
La cuina violeta:Cóc d'oli d'oliva
Els fogons de la Bordeta: Pa de soda amb garrofa
Tasta Rutes: Una "nutella" diferent
Cuinetes: Creps de garrofa amb recuit de fonteta i mel d'acàcia amb fruits secs
Slow Food Penedès: Coca de farina de garrofa amb escalivada i verat
Trosset de cuina: Rotllets de farina de garrofa
Taula Posada: Brownie de garrova amb crema d'avellanes i garrova
A la cuina: Trufes de garrofa