Batut de carbassa

Ja he vist al mercat les primeres carbasses de la temporada. Diria que van d'hora, perquè no recordo comprar tomàquets i carbasses a la vegada, però tenint en compte que vaig descobrir les possibilitats d'aquesta verdura l'any passat, podria ser que ni m'adones abans que es poden comprar a començaments d'agost. I és que des de que comprem als mercats de pagès, sempre que podem, que ens estem acostumant a menjar productes de temporada i km0. És el millor per la nostra salut, i si els pagesos es guanyen la vida amb la venda directa al consumidor- perquè ja sabem que passa habitualment quan hi han intermediaris pel mig-, continuaran treballant la terra i no dependrem dels productes importats de l'altra punta del món. Fa unes setmanes a un supermercat vaig comprar una carbassa; estava etiquetada com a ecològica, però venia d'Argentina. Culpa meva per comprar carbasses al mes de juliol, però dir-li ecològica quan ha recorregut mig món en contenidors refrigerats, consumint milers de litres de carburant per arribar als prestatges d'un supermercat de Catalunya, sembla contradictori, no?

Ara que ja tenim carbasses conreades aquí, anem per la primera recepta de la temporada carbassera, adaptada a les temperatures de fa dos setmanes, perquè aquests últims dies sembla més aviat que entrem a la tardor. Es tracta d'un deliciós batut amb flocs de civada, encara que si no us agraden, són totalment opcionals.
Ingredients per a dues persones:
  • 300 ml de llet semidesnatada freda
  • 150 grams de carbassa cuita al forn 
  • 4 cullerades de flocs de civada
  • 2 1/2 cullerades de sucre morè
  • 1 culleradeta de canyella en pols
  • 1/2 culleradeta de gingebre 
Posem primer en un bol els flocs de civada amb la llet, per que s'estovin una mica. Després en el vas de la batedora aboquem la llet amb els flocs de civada i la resta d'ingredients i els batem fins que estiguin ben mesclats. Servim els batuts freds.

Les quantitats les podeu ajustar al vostre gust  i posar o treure ingredients, per exemple, fer servir llet vegetal en lloc de llet de vaca; també podeu posar un parell de cullerades de cacau pur, traient el gingebre i posant en el seu lloc sucre avainillat, i tindreu uns batuts de cacau ben deliciosos.

Si penseu que no us agradarà el gust de la carbassa, us haig de dir que és molt suau, i ingredients com la canyella o el cacau el fan quasi imperceptible. Tenint en compte que la carbassa és rica en antioxidants naturals i que té moltes vitamines i minerals, us aconsello que la tastau, com a mínim una vegada;  jo vaig començar així, i ara la faig servir tant per receptes dolces com salades.Si us animeu, ja em direu que us ha semblat!