Coliflor gratinada

I pensar que fins fa pocs anys la coliflor no havia entrat mai a casa meva. I ja no us dic a casa ma mare, que la detesta. I és que qui no detesta la pudor que fa la coliflor quan la cous? Doncs resulta que no cal bullir sempre la coliflor, inclús es pot arribar a menjar crua.

A casa la mengem normalment saltejada, perquè ens agrada que quedi cruixent. La fem amb pasta, com a pastís salat, i inclús la fem servir com a base de pizza. Encara però, no l'havíem tastada mai gratinada, un plat que és tot un clàssic, i que es presenta habitualment com l'última i definitiva manera de fer menjar una de les verdures més detestades del món. No crec que sigui la millor manera de presentar un plat, però sí que és cert que és realment difícil resistir-se a la coliflor gratinada, especialment si la deixes un pèl cruixent i fas servir un formatge per fondre amb gust potent i que doni una mica de color al plat. I és que, què hi ha més irresistible a la cuina que el color daurat d'un bon formatge gratinat? Ni els més ferotges detractors de la coliflor es podran resistir a aquest plat. Us apunteu al repte?


Ingredients per a dues persones:
  • Mitja coliflor
  • 1 ceba mitjana
  • 1 dent d'all
  • 100 grams de tires de cansalada fumada
  • 200 ml de nata per cuinar
  • formatge ratllat (jo he fet servir una mescla de cheddar, mozzarella i curat)
  • julivert
  • sal i pebre blanc mòlt
Posem un raig d'oli en una paella i aboquem la dent d'all tallada ben petita. Escalfem l'oli i quan comenci a enrossir-se l'all afegim la ceba tallada també ben petita. Posem un pessic de sal. Quan la ceba comenci a tornar-se transparent afegim la coliflor tallada a trossos i la saltegem uns minuts.Si no us agrada que la coliflor quedi massa cruixent, la podeu bullir abans una mica. També podeu fer-la al microones, posant-la en un bol amb una mica d'aigua, tapant aquest amb film transparent. L'important és no coure-la massa i no fer-la puré.

En una altra paella, sense oli, cuinem les tires de cansalada fins que estiguin daurades. Aleshores les afegim a la paella amb la coliflor i ho mesclem tot. Aboquem la nata líquida i deixem que espesseixi una mica. Salpebrem. A continuació repartim la coliflor en recipients aptes pel forn i la cobrim amb formatge ratllat. Us aconsello que feu servir formatge cheddar, sol o barrejat amb d'altres, perquè té un gust potent i donarà color al plat. Posem per sobre una mica de julivert picat i gratinem fins que el formatge s'hagi daurat. Servim immediatament.