Pastís de coliflor

Els Reis em vam portar un nou llibre d'en Yotam Ottolenghi, Exuberancia, La vibrante cocina vegetariana, de Salamadra. Vaig descobrir aquest cuiner l'any passat, quan vaig comprar el llibre El Gourmet Vegetariano, d'RBA. De tots els llibres de cuina que tinc, aquest és, sense dubte, del que he fet més receptes -més d'una publicada al blog- i totes han agradat molt a casa.

Per estrenar el nou llibre he elegit aquest pastís de coliflor, aprofitant que el cap de setmana passat vaig comprar-ne al Mercat de Pagès de la Mostra de Sant Vicenç dels Horts. Aquest pastís és una bona manera de menjar la que crec que és una de les verdures menys estimades. I és que el que més m'agrada d'en Yotam Ottolenghi és la manera com tracta les verdures i les hortalisses a la cuina, elaborant receptes visualment molt atractives tant per als que els agrada les verdures com per als que no. I és que, qui voldria menjar una trista coliflor bullida quan pot menjar un tall d'aquest pastís salat?


Ingredients per a 4-6 persones (fent alguna petita modificació de la recepta original):

  • 450 grams de coliflor tallada en trossos de 3cm aprox
  • 1 ceba mitjana, morada, millor
  • 1/2 culleradeta de romaní
  • 7 ous mitjans
  • 1 cullerada d'alfàbrega seca
  • 120 grams de farina de blat
  • 1 1/2 culleradeta d'impulsor químic
  • 1/2 culleradeta de cúrcuma
  • 120 grams de parmesà ratllat
  • 1 cullerada de sèsam torrat
  • oli d'oliva verge extra
  • sal i pebre negre mòlt

Encenem el forn a 200º.

Tallem la coliflor i la posem en una cassola amb aigua i una cullerada de sal, i la bullim a foc suau uns 15 minuts o fins que estigui ben tendra. Aleshores l'escorrem i la deixem en el colador fins que l'anem a fer servir.

Tallem unes quantes rodanxes de la ceba per decorar el pastís -si la ceba és morada quedarà més maco el pastís que si la ceba és blanca- i la resta la tallem en trossos ben petits per cuinar-la, a foc suau, en una paella amb oli d'oliva i 1/2 culleradeta de romaní sec. La cuinem fins que estigui ben transparent i tendra.

En un bol posem els ous i els batem. Afegim a continuació en el bol l'alfàbrega seca, la farina i el llevat, prèviament tamisats, la cúrcuma i el formatge parmesà ratllat, un pessic de sal i pebre negre mòlt, remenant cada vegada que incorporem un nou ingredient. Quan tinguem tots els ingredients ben integrats, afegirem la ceba i la coliflor, i tornarem a mesclar abans d'abocar la massa dins d'un motlle de 24 cm, prèviament greixat. Cobrirem la massa amb unes rodanxes de ceba i sèsam torrat, abans de ficar el motlle dintre del forn, un 20 minuts. Passat aquest temps, punxarem la massa amb un escuradents i si surt net, traurem el pastís del forn i deixarem que es refredi una mica abans de desemmotllar-lo. Servim el pastís tebi o a temperatura ambient.

6 comentaris:

  1. Me'l recomanes Exuberancia? Sóc Fan de l'Ottolenghi per culpa teva😉😉
    Pintassa aquest pastís!

    ResponElimina
    Respostes
    1. I tant que t'ho recomano! Està potser millor que El Gourmet i tot!

      Elimina
    2. si coincideixo en que és encara millor que no era gens fàcil!!

      Elimina
  2. Crec que el plenty more és encara millor que l'anterior!! Els reis m'ho van portar fa un any (va sortir en francés per nadal 2015 :o)) i he preparat un munt de receptes que sempre m'han fet quedar molt bé amb invitats poc de verdures!
    I saps el millor del llibre? Cada cop que ho repasso vec una altra recepta per triar! Aquesta se m'havia passat però tenint coliflor a la nevera... miam!
    Petons i bona setmana!
    Palmira

    ResponElimina
  3. T'ha quedat molt...exuberant!!Jiji. Quina bona pinta, queda semblant a una quiche?
    Clara

    ResponElimina
  4. Quina pintorra!! jo també sóc fan de l'Ottolenghi, té unes receptes per llepar-se els dits i tu les claves ;). A més m'encanta la verdureta així que, me n'emporto un trosset!! petonets!

    ResponElimina