#Gastroplans plans pel cap de setmana del 3 i 4 de febrer

Aquest cap de setmana es celebra un de les fires més antigues de Catalunya, la Fira de la Candelera de Molins de Rei (Baix Llobregat), que arriba a la seva 167ª edició, plena d'activitats gastronòmiques.

De fet els primers actes es van celebrar el cap de setmana passat per reivindicar la Corellada, un plat típic de l'esmorzar dels traginers, elaborat a base de menuts de xai. Amb la intenció de popularitzar aquest àpat tradicional molinenc, aquest any s'ha presentat la versió en embotit per a poder-la degustar amb una textura més adaptada als gustos actuals.

La Corellada no és l'única menja típica de la Fira de la Candelera de Molins de Rei, també podem tastar la Coca de la Candelera. Aquesta coca està elaborada amb una base prima de la clàssica coca de forner barrejada amb llardons, untada amb oli d'oliva, a la que se li afegeix per sobre avellana trinxada i sucre, i una vegada cuita se la ruixa amb una mica d'anís.

A Ca n'Ametller s'ha inaugurat una exposició sobre el Vi Català, el seu passat, present i futur, que vol mostrar al visitant la història de la vinya i el vi del nostre país. Una història que es va iniciar fa més de 2000 anys i que va arribar al seu punt àlgid, si parlem de superfície conreada, al 1889, amb 367.500 hectàrees de vinya plantada, just abans que arribés la fil.loxera i destruís la major part. La exposició es pot visitar des del 27 de gener i fins al 25 de febrer.

A la Plaça de la Llibertat trobareu la Fira de Vins i Caves, la més antiga de Catalunya, que arriba a la seva 38a edició amb la Denominació d'Origen Pla de Bages com a convidada. A la Fira trobareu una trentena de cellers i bodegues que aprofitaran la fira per presentar les seves novetats. 

A la Sala Gòtica s'han organitzat tasts, maridatges i experiències al voltant del vi, el cava, l'oli i la cervesa artesana. Tampoc faltarà el maridatge de gastronomia i cinema de la ma Gastrofilms. També s'ha programat la presentació de diferents llibres relacionats amb el món de la gastronomia, entre els que destaquem el llibre Reines de Copes. Les grans dames del Vi de Zoltan Nagy i La Gastronomia dels Camins de Marisa Benavente i Pilar Herrera. També es presentarà el Catàleg de la Pagesia de Collserola.


Al Vendrell, Baix Penedès, cada primer diumenge de febrer, es celebra a la Rambla La Xatonada Popular del Vendrell, amb el Concurs de Mestres Xatonaires, l’Exhibició de Xatonaires Infantils i la Fira de productes alimentaris naturals i artesanals. A partir de les 12 del migdia començarà el repartiment d'unes 1.500 degustacions de xató. La venda dels tiquets per fer la degustació es podran comprar a partir de les 11 del matí. A l'espai Xató Experience s'ha programat a les 13 hores un showcooking a càrrec d'Oriol Castro, cuiner amb dos estrelles Michelin i ambaixador de la Ruta del Xató.

Com a actes previs, el dissabte 3 de febrer, a partir de les 17:30 h a l’espai Xató Experience es faran les següents activitats adreçades a infants: el taller “Aprèn fer xató”, l’actuació del Mag Nebur i el taller d’experimentació per elaborar una coca rústica de xató.

Aquí podeu consultar totes les activitats programades.


I per últim a la Vall de Vianya, a la Garrotxa, es celebrarà durant tot el cap de setmana la Fira del Farro, encara que la major part de les activitats s'han programat per diumenge. El farro és un dels plats tradicionals de la cuina garrotxina que aprofita el brou de bullir les botifarres, anomenat brou bufat, per bullir la farina blanca del blat de moro. Aquí trobareu totes les activitats programades.


Bon cap de setmana a tothom i recordeu: Si la Candelera plora, l'hivern és fora; si la Candelera riu, el fred és viu"