Cigrons amb espinacs a la catalana

Els llegums són saludables i econòmics. A més hi ha receptes molt fàcils de preparar que no demanen gaire temps, sobretot si fem servir llegums cuits, com la recepta que us portem avui, la dels cigrons amb espinacs a la catalana. Si disposeu de temps, us recomanem coure els llegums a casa, ja que estaran acabats de coure, i això es nota en el seu sabor i, a més, no portaran cap tipus d'additiu o conservant afegit.   

Als mercats trobareu parades de llegums cuits. La seva història es remunta a la Revolució Industrial, al segle XIX. En el seu llibre, La cuina modernista de Viena Edicions, Jaume Fàbrega explica que quan les dones van començar a treballar a les fàbriques, "les dones obreres no disposaven de gaire temps per cuinar i per això van néixer establiments com les pesques salades, que venien viandes fàcils de preparar (llegums cuits, bacallà, arengades, congre sec, etc).  Si us agrada la història de la gastronomia us recomano la lectura d'aquest llibre.

Ingredients: 

  • 400 grams de cigrons cuits
  • 250 grams d'espinacs frescos
  • 1 ceba tendra gran que es pot substituir per 4-6 calçots, si estem en temporada
  • 2 grans d'all
  • 2 cullerades de melmelada de tomàquet
  • un raig de vermut blanc
  • panses i pinyons
  • oli d'oliva verge extra
  • sal i pebre negre mòlt
  • our dur, opcional

Comencem netejant els espinacs frescos. Els espinacs frescos venen en manats, per això primer tallem la part de baix de la tija i separem les fulles. Depenent com siguin de grans els espinacs, els podem netejar sota l'aixeta un a un o bé omplir amb aigua un recipient gran i submergir-los dins fins que estiguin nets. Aleshores si els espinacs són grans els talem a tires separant les fulles de les tijes, ja que començarem cuinant les tijes, que són més dures, i després afegirem les fulles.

En una cassola ample afegim un bon raig d'oli d'oliva i els grans d'all ben picats. Quan comencin a agafar color, aboquem la ceba tallada ben petita i la cuinem a foc suau fins que començi a enfosquir-se. Aleshores afegim la melmelada de tomàquet i un raig de vermut blanc. Continuem la cocció a foc suau fins que la ceba sembli caramel·litzada. Afegim les tijes dels espinacs i els cuinem fins que estiguin tendres; llavors aboquem les fulles i les cuinem fins que s'hagin reduït de mida i ja no deixen anar aigua - depenent de la seva mida, de 3 a 5 minuts-.

Afegim a la cassola els cigrons ben escorreguts i un bon grapat de panses i pinyons. Barregem bé els ingredients, amb compte de que no desfer els cigrons, i continuem la cocció 3-5 minuts més. Salpebrem. Tapem la cassola i deixem uns minuts que repossi el menjar abans de servir-lo a taula, acompanyat de trossos d'ous dur. 

Podem preparar aquest plat també d'un dia per un altre. Guanya en sabor.