Pastís de xocolata negra i avellanes

Les avellanes i la xocolata fan una gran parella culinàriament parlant. Són els principals ingredients d'algunes de les cremes dolces més famoses del món. Per això, quan una obre una revista i es troba la recepta d'un pastís de xocolata negra i avellanes, com em puc resistir a no fer-lo? Doncs és el que em va passar quan vaig fullejar la revista Cuina i vaig trobar la recepta, anar directa a la cuina i posar-me a fer el pastís, perquè al rebost de casa sempre tinc xocolata negra per fondre i fruits secs. Es el que té ser una llaminera empredreïda😜. 

No havia fet servir mai preparats per fer flams per fer pastissos, i la veritat és que el resultat m'ha agradat molt. Només cal tenir en compte que haurem de fer el pastís d'un dia per un altre per que qualli. Tota la resta, bufar i fer ampolles. 

Ingredients:

  • 2 ous mida L
  • 55 grams de sucre blanc
  • 30 grams de farina de blat
  • 25 grams de cacau pur en pols desgreixat
  • 50 grams d'avellanes crues, també podem fer servir torrades
  • 1 sobre per fer 4 racions de flams
  • 325 grams de xocolata negra per fondre
  • 675 grams de nata per muntar (35% MG)
  • 35 grams de mantega pomada
  • avellanes torrades per decorar
Primer preparem el pa de pessic.
Encenem el forn, a dalt i a baix, a 180 graus. 
Amb l'ajuda d'una batedora de varetes muntem els ous amb el sucre, fins que tripliquin el seu volum. Afegim la farina i el cacau, prèviament tamisats, a ma amb l'ajuda d'una espàtula i amb moviments embolcallants per tal d'evitar que els ous perdin volum. Aboquem la mescla en un motlle metàl·lic d'uns 20 cm, prèviament greixat, i el fiquem al forn 10 minuts. 

Punxem el pa de pessic amb un escuradents i si surt net el traiem del forn i el deixem refredar sense treure'l del motlle, ja que abocarem dins la crema que preparem a continuació. 

Piquem les avellanes crues amb un robot de cuina. En un cassó mesclem les avellanes picades amb 600 grams de nata per muntar, 250 grams de xocolata negra tallada en trossos ben petits i el sobre per preparar flams. A foc suau anem escalfant els ingredients sense parar de remanar i fins que la xocolata s'hagi desfet totalment. Continuem remenant fins que la crema faci un primer bull i la retirem del foc. Aboquem la crema sobre el pa de pessic i quan s'hagi refredat una mica, fiquem el motlle a la nevera fins que la crema qualli -el millor es deixar-la tota la nit-. 

Al dia següent preparem la cobertura de xocolata posant en un cassó petit 75 grams de nata per muntar, 75 grams de xocolata tallada ben petita i 35 grams de mantega a temperatura ambient tallada en cubs petits. A foc suau anem remenant fins aconseguir una crema brillant, llisa i sense grumolls. 

Desemmotllem el pastís i quan s'hagi atemperat una mica la cobertura de xocolata l'aboquem per sobre. Per últim, decorem el pastís amb les avellanes torrades picades.