#Gastroplans pel cap de setmana del 27 i 28 de gener

Gener és un mes ple de fires on el protagonista és l'oli. El cap de setmana passat, al Vallès Occidental, es celebrava la Fira de l'Oli i Olivera a Ullastrell i aquest cap de setmana li toca al Vallès Oriental. El proper dissabte, 27 de gener, es celebra a Bigues i Riells la VI Fira de l’Oli Vera i altres varietats tradicionals i el 4rt Mercat del  pa, que es podran visitar de les 10 a les 15 hores a la Plaça del Trull de Can Sapera. Aquest any com a novetat es celebrarà el primer concurs d’allioli.

A la fira, a banda de comprar oli directament dels productors de la comarca i de fer tasts d'oli, els visitants podran fer una visita guiada al Trull de Can Sapera, per veure en directe la molta de l’oliva per fer oli de raig i degustar-lo allà mateix. També s'han organitzat un taller per elaborar sabó amb oli reciclat i un showcooking que realitzarà l’Associació Gastronòmica CuinaVO on ens proposaran diferents receptes elaborades amb oli de la varietat autòctona vera.

Tota la informació sobre la fira la trobareu en aquest enllaç.


Diumenge es celebra a Òdena, la Fira dels Torrons. Antigament al gener en aquesta població de l'Anoia, els firaires aprofitaven la diada de Sant Sebastià, copatró del municipi, per vendre a millor preu els torrons que havien sobrat de la campanya de Nadal. Tradicionalment la Fira era una barreja de festa popular, petit mercat ramader i celebració religiosa. Després d'haver canviat d'ubicació al llarg dels anys, actualment continua mantenint el seu esperit de fira de caire rural amb jocs populars, esmorzar amb productes del porc a la brasa, mostra de productors locals i de proximitat i el mercat d'artesans del torró. Aquí us podreu descarregar el programa de la fira.


I en plena temporada de calçots, Valls es vesteix de festa aquest cap de setmana per celebrar dissabte el Mercat de la Calçotada i la Mostra de Cuina del Calçot i el diumenge la Gran Festa de la Calçotada, una festa iniciada al 1982, i que ja s'ha convertit en una de les celebracions gastronòmiques més populars de Catalunya.

El concurs de cultivadors, el de salsa de calçotada o el famós concurs de menjar calçots són només algunes de les activitats programades per aquest cap de setmana. Aquí us podeu descarregar el programa d'actes de la Festa de la Calçotada. Entre les novetats, aquest any, la Cooperativa  Agrícola de Valls presentarà el seu nou vi negre, el 4 Calçots, especial per acompanyar amb la calçotada.

Bon cap de setmana a tots!