Crema de bròcoli rostit i formatge

Fa uns dies a la feina, una companya em deia: Dona'm idees per cuinar amb verdures! Som molts els que, quan parlem de verdures, de seguida ens venen al cap les verdures bullides. Per sort, només cal "remenar" una mica per internet per trobar delicioses receptes amb verdures i, a més, molt senzilles de fer; al blog ja he publicat més d'una que trenca el tòpic dels plats de verdures bullides, com el pastís de col, els mossecs de bròquil o els bunyols de carbassó, entre d'altres. Doncs aprofitant que ara els bròquils i els bròcolis estan preciosos -aquest matí he comprat un bròquil amb un color morat espectacular al mercat de pagès de Torreblanca- és el moment ideal per preparar aquesta sopa amb un deliciós toc de mostassa.

Ingredients per a quatre persones:
  • un bròcoli o un bròquil
  • una ceba mitjana
  • una culleradeta d'all en pols
  • una culleradeta de farigola
  • 3 tasses de brou de verdures
  • 1 tassa de llet semidesnatada
  • 1 tassa de formatge ratllat (he fet servir barreja de quatre formatges)
  • 2 culleradetes de mostassa a l'antiga
  • 1 culleredeta de mostassa en gra
  • oli d'oliva verge extra
  • sal i pebre
Encenem el forn a 200º.

En una safata per anar al forn, repartim els brots de bròquil (jo he tret la major part de la tija perquè és força fibrosa), els salpebrem una mica, posem per sobre un raig d'oli i els fiquem al forn uns 20-25 minuts.

En una cassola, posem un bon raig d'oli i sofregim la ceba tallada petita fins que transparenti; després afegim la culleradeta d'all i de farigola i remenem bé. A continuació, afegim els brots de bròquil i els cobrim amb brou de verdures. Es tracta de que el brou just cobreixi les verdures per que aquestes s'acabin de fer; si el bròquil és petit, potser no us caldrà posar les tres tasses de brou, aleshores poseu-ne només dues. No patiu per les quantitats de la resta d'ingredients: aneu afegint-los en petites quantitats i tastant per si voleu posar més, així preparareu la recepta al vostre gust.

Deixem coure el brou 20 minuts a foc suau i amb la cassola tapada. Passat aquest temps, afegim la llet, el formatge ratllat i la mostassa antiga i remenem bé. Tastem i si cal rectifiquem de sal i pebre -tingueu en compte que el brou i el formatge aporten sal a la recepta-. Amb una batedora de ma, triturem tots els ingredients i li donem la textura que més ens agradi.

Quan servim la sopa, la decorem amb un grans de mostassa.

Font: Closet Cooking