Fira de l'Oli Vera a Bigues i Riells

Moltes vegades coneixem millor el que tenim més lluny i desconeixem el que tenim al costat de casa. Us podria anomenar varietats d'oliveres de l'Alt Empordà i, en canvi, fins fa dos dies no sabia que al Vallès hi han varietats d'oliveres que són autòctones de la zona; tampoc sabia que aquest any es celebrava la 4ª edició de la Fira de l'Oli Vera a Bigues i Riells, al Vallès Oriental. Va ser gràcies a la informació facilitada pel Consell Comarcal del Vallès Oriental que vaig assabentar-me'n i vam poder anar, ara fa uns dies. Per cert, al Vallès Occidental també es celebra una altra fira de la mateixa temàtica, la Fira de l'Oli i l'Oliva d'Ullastrell.

Al Vallès Occidental, tenen com a varietat pròpia la bequeruda, amb la qual s'elabora un oli de gust fort i amb molt de cos. A l'altra Vallès, l'Oriental, la varietat autòctona més corrent és la Vera, popularment dita "País", també es coneix pels noms "Grossal", "Tinenta" o "de La Garriga". Aquesta varietat d'olivera també es pot trobar en altres comarques, com el Bages, l'Anoia i Baix Llobregat. Al Vallés també es conrea l'arbequina i en menor quantitat la blanqueta.

A la fira de Bigues i Riells vam conèixer en Carles Nualart de Can Nualart (La Garriga) que ens va parlar de les característiques d'aquesta varietat, amb el que s'elabora un oli molt gustós i intens, i que té una propietat molt important, la seva resistència a l'oxidació , és a dir, la seva resistència a fer-se malbé, superior al de l'oliva Arbequina. Per tant amb les mateixes condicions, triga més a fer-se malbé un oli de Vera que un d'Arbequina. Can Nualart forma part del Convívium Slow Food Vallès.

A la Fira, també es va poder visitar l'antic trull de Can Sapera, que data del XIX, i que es va construir per la producció de l'oli particular, però que, a mida que van anar tancant els altres molins d'oli, va esdevenir l'únic moli d'oli en actiu del Vallès Oriental. A l'any 2005, Can Sapera va posar en marxa un molí modern que complementa l'activitat del molí tradicional.

Altres activitats que es van dur a terme el dia de la Fira van ser un tast d'olis, organitzat pel Convívium, un taller de cuina per elaborar olis aromatitzats per la cuina i un tast d'oli del raig, que és l'oli que surt directament del premsat de les olives, sense filtrar.

Dintre dels actes de la Fira de l'Oli Vera, es va organitzar el 2on Mercat del pa, on es van poder tastar i comprar pans artesans elaborats amb oli vera, com les molletes de camagrocs i el pa de tomàquet i oli vera del forn La Molleta de Pa de Riells del Fai.

Arreu de Catalunya es celebren fires on el protagonista és l'Oli, - a banda de a Les Garrigues, que és la més coneguda-, a Móra la Nova (Ribera d'Ebre), a Espolla, (Alt Empordà), a Jesús, a Tortosa ( Baix Ebre), a Godall (Montsià) ...Si en coneixeu d'altres o les heu visitades, expliqueu-nos-ho, perquè en puguem fer ressó.