Si no sou massa fans de les bledes, potser és perquè només les heu menjades bullides, soles i tristes... Les heu provades mai saltades amb una mica de cansalada fumada i acompanyades de pasta, o gratinades amb formatge, salsa de tomàquet i patates? Les bledes com els espinacs són molt bons companys de cuina d'altres ingredients, com la pasta, els llegums o d'altres verdures.
Avui uns porto unes mongetes amb bledes que servirem gratinades al forn amb una salsa de tomàquet d'aquelles per sucar-hi pa. Si us animeu a provar la recepte expliqueu-me si us ha agradat.
Ingredients per 4 racions:
- uns 300 g de bledes
- 350 grams de mongetes blanques cuites
- 400 grams de tomàquet natural triturat
- 3 grans d'all
- 2-3 culleradetes de melmelada de tomàquet
- 1 culleradeta de pebre vermell
- una bola de formatge mozzarella
- herbes aromàtiques: orenga, farigola, romaní...
- oli d'oliva verge extra
- sal i pebre negre mòlt
Comencem netejant les bledes i separant les tijes de les fulles. Tallem les tijes en trossos petits i retirem els fils que trobem. Tallem les fulles a tires.
Posem un bon raig d'oli en una paella i dauren els alls ben picats, vigilant que no es cremin. Aboquem les tijes i les coem a foc suau fins que estiguin tendres; aleshores afegim les fulles i les saltem 3-4 minuts fins que hagin reduït volum.
Afegim el tomàquet natural triturat, la melmelada de tomàquet, el pebre vermell i les herbes aromàtiques, remenem i cuinem a foc suau uns 10 minuts i fins que la salsa tingui una consistència semblant a la confitura. Afegim les mongetes, salpebrem i continuem la cocció uns 5 minuts més.
Si la salsa és massa espessa sempre podem afegir una mica d'aigua bullint a la cocció.
Encenem el grill del forn. Si la cassola no pot anar al forn traspassem les mongetes amb bledes a una safata apta per anar al forn. Repartim per sobre la mozzarella i fiquem el recipient al forn per que es gratini el formatge. Retirem del forn i servim a taula.
No us deixeu el pa....