Mongetes amb bledes gratinades

Si no sou massa fans de les bledes, potser és perquè només les heu menjades bullides, soles i tristes... Les heu provades mai saltades amb una mica de cansalada fumada i acompanyades de pasta, o gratinades amb formatge, salsa de tomàquet i patates?  Les bledes com els espinacs són molt bons companys de cuina d'altres ingredients, com la pasta, els llegums o d'altres verdures. 

Avui uns porto unes mongetes amb bledes que servirem gratinades al forn amb una salsa de tomàquet d'aquelles per sucar-hi pa. Si us animeu a provar la recepte expliqueu-me si us ha agradat.  


Ingredients per 4 racions:
  • uns 300 g de bledes
  • 350 grams de mongetes blanques cuites 
  • 400 grams de tomàquet natural triturat
  • 3 grans d'all
  • 2-3 culleradetes de melmelada de tomàquet
  • 1 culleradeta de pebre vermell 
  • una bola de formatge mozzarella
  • herbes aromàtiques: orenga, farigola, romaní...
  • oli d'oliva verge extra 
  • sal i pebre negre mòlt 
 
Comencem netejant les bledes i separant les tijes de les fulles. Tallem les tijes en trossos petits i retirem els fils que trobem. Tallem les fulles a tires.

Posem un bon raig d'oli en una paella i dauren els alls ben picats, vigilant que no es cremin. Aboquem les tijes i les coem a foc suau fins que estiguin tendres; aleshores afegim les fulles i les saltem 3-4 minuts fins que hagin reduït volum. 

Afegim el tomàquet natural triturat, la melmelada de tomàquet, el pebre vermell i les herbes aromàtiques, remenem i cuinem a foc suau uns 10 minuts i fins que la salsa tingui una consistència semblant a la confitura. Afegim les mongetes, salpebrem i continuem la cocció uns 5 minuts més. 
Si la salsa és massa espessa sempre podem afegir una mica d'aigua bullint a la cocció.

Encenem el grill del forn. Si la cassola no pot anar al forn traspassem les mongetes amb bledes a una safata apta per anar al forn. Repartim per sobre la mozzarella i fiquem el recipient al forn per que es gratini el formatge. Retirem del forn i servim a taula. 

No us deixeu el pa....