Saltat de bledes amb pasta

Aquesta any ha estat l'any de la meva vida que més bledes he menjat. I us ho dic sense exagerar. Resulta que des de l'estiu que tenim muntat a la terrassa un hortet urbà. Al setembre van decidir-nos per plantar bledes i no conec cosa més agraïda. Es fan tantes fulles que cada setmana en tenim per fer algun plat amb bledes. 

Aquest plat el podeu fer tan amb bledes com a espinacs, però trobo que les bledes aporten més sabor i textura al plat que no pas els espinacs. De fet ara, prefereixo deixar els espinacs per menjar-los crus en amanida, i per cuinar elegeixo les bledes, encara que això és una elecció personal. 

Ingredients per a quatre persones:

  • 360 grams de pasta curta
  • un manat de bledes
  • una ceba gran tallada en juliana
  • un pebrot vermell tallat a tires
  • un pebrot groc tallat a tires
  • un parell de grans d'all tallats ben petits
  • cansalada fumada tallada a tires
  • oli d'oliva verge extra
  • sal i pebre mòlt
  • romaní fresc

Posem a bullir aigua amb sal  per coure les penques de les bledes. Traiem els fils de les penques i les tallen en trossos d'un dit d'ampla aproximadament. Les fulles les tallem en tires amples. Quan l'aigua comenci a bullir aboquem les penques i les coem uns cinc minuts, fins que estiguin tendres. Aleshores afegim les fulles i les coem un parell de minuts més. Escorrem l'aigua i reservem les bledes bullides. Si les fulles són tendres i petites i voleu conservar totes les seves vitamines, podeu optar per no bullir-les prèviament i saltar-les amb la ceba i els pebrots, abans d'abocar la pasta. Jo he fet el plat de les dues maneres, i sense bullir les fulles queda el plat més saborós, perquè es nota més el gust de les bledes.

En una olla gran posem aigua i sal per bullir la pasta al dente, seguint les instruccions del fabricant. 

En una paella gran posen la cansalada fumada tallada a tires i la saltem a foc fort fins que comenci a daurar-se, aleshores la retirem. Posem un bon raig d'oli d'oliva i aboquem la ceba i els pebrots i els saltem uns minuts, fins que notem que comencen a quedar cruixents. En aquest moment afegim les bledes. Si no hem bullit les fulles, les saltem una estona fins que hagin reduït el seu volum. Si estan bullides només necessitarem cuinar-les un parell de minuts, abans d'abocar la cansalada. Mesclem bé els ingredients i els salpebrem. Afegim el romaní fresc i per últim la pasta cuita i escorreguda acompanyada d'un raig d'oli d'oliva verge extra. Mesclem bé tots els ingredients i els servim, decorats amb una mica més de romaní fresc.