Montserratina o Coca de Montserrat

Una de les coques que més m'encanten és la Coca de Montserrat. Gairebé sempre que pujo al monestir acabo comprant una coca per esmorzar i sóc capaç de menjar-me-la tot sol d'una tacada. Per desgràcia aquesta coca ja no és el que era, com passa amb la majoria de productes d'aquesta mena que s'industrialitzen per poder fer-ne grans quantitats. Potser només és una percepció personal, pero trobo que darrerament no té ni el sabor ni la textura que li recordo de fa ja uns quants anys. Als de casa, els passa el mateix.

És per això que em vaig decidir a trobar una recepta per fer aquesta coca a casa, i gaudir-ne sempre que volgués. No va ser fàcil trobar-ne la recepta. De fet, no n'he trobat cap que em permeti fer una coca amb el sabor i textura que tinc als meus records. Així que partint d'una primera recepta molt bàsica que vaig trobar, he anat experimentant i polint la recepta fins a trobar el punt que a mi m'agrada. Segur que vosaltres la recordeu diferent, però us asseguro que si tasteu aquesta coca, repetireu un cop i un altre.

Ingredients per dues coques:

  • 300 grams de farina gran força (W300 o més).
  • 100 grams de llet sencera Llet Nostra
  • 50 grams de sucre.
  • 25 grams de mantega.
  • 5 grams de sal.
  • 15 grams de llevat fresc.
  • 3 rovells d'ou.
  • 1 cullerada d'anís dolç (15 ml).
  • 1 cullerada d'aroma de vainilla (15 ml).
  • Per decorar necessitarem sucre i un ou batut amb un pessic de sal.
El primer detall que hem de tenir present és si fem les coques a l'estiu o a l'hivern. Si les feu a l'estiu, amb el llevat indicat en tindreu prou. Si les feu a l'hivern, quan la temperatura a casa és més freda, recomano fer servir 20 grams de llevat.

Pastem tots els ingredients junts fins que la massa sigui homogènia, amb consistència i prou elàstica. Al principi serà una pasta molt enganxosa, però poc a poc s'anirà afinant. Si ho feu amb el robot de cuina, feu servir l'accessori de ganxo.

Deixem reposar la massa uns 30 minuts en bloc, tapada amb un drap lleugerament humit. Passat aquest temps en fem dues peces allargades fent rodolar la massa amb les mans. Deixarem reposar 10 o 15 minuts tapades altre cop amb el drap.

Posem les peces damunt d'un paper de forn pintat amb una mica d'oli i les estirem amb els dits a l'allargada i amplada de la coca. Quedarà una coca fina que ja creixerà amb la fermentació. Recomano no fer-ho amb el corró ja que se us enganxarà i la massa quedaria excessivament compacte. 


Deixem fermentar entre tres i quatre hores: Veureu que la coca ha pujat més del doble del seu volum.  El temps depèn de la quantitat de llevat que haguem posat i de la temperatura que tinguem a casa. Ara només ens cal pintar les coques amb l'ou batut i ensucrar-les de manera generosa.

Tindrem el forn calent, a 180ºC amb ventilador, i enfornarem les coques durant 15 minuts, fins que veiem que tenen l'aspecte més o menys torrat, segons el nostre gust. Si preferiu enfornar-les sense ventilador recomano tenir el forn a 200ºC.

Espero que gaudiu d'aquestes coques tant com ho fem a casa. Bon profit!