Gratinat de bledes i patates

Avui us porto una altra d'aquelles receptes amb verdures que agrada a quasi tothom. El secret, una bona salsa de tomàquet i el gratinat de formatge final. Fàcil de fer, aquest gratinat de bledes i patates està per sucar-hi pa. 

Recordeu que estem en temporada de bledes i que al blog trobareu unes quantes receptes ben bones per assaborir-les en el seu millor moment. 

Ingredients per a 4 persones: 

  • 400 grams aproximadament de bledes ja netes
  • 1 ceba gran
  • 400 grams de tomàquet natural triturat
  • 400 grams de patates
  • un parell de cullerades de beixamel ben curulles
  • un parell de culleradetes de melmelada de tomàquet, opcional
  • un parell de cullerades de formatge parmesà ratllat 
  • una culleradeta de pebre vermell dolç
  • formatge emmental ratllat
  • oli d'oliva verge extra
  • farigola
  • sal i pebre negre mòlt

Encenem el forn, a dalt i a baix, a 190 graus.

En una cassola gran, apta per anar al forn, aboquem un bon raig d'oli d'oliva verge extra i quan estigui calent afegim la ceba tallada ben petita. Abaixem el foc i cuinem la ceba fins que comenci a enfosquir-se. Separem les fulles de les bledes de les tijes, i reservem les primeres. Tallem les tijes en trossos no massa grans i les afegim a la cassola. Quan les tijes comencin a estar tendres, aboquem el tomàquet natural triturat, el parell de culleradetes de melmelada de tomàquet, la farigola i el pebre vermell dolç. Remenem i continuem la cocció fins que el tomàquet comenci a espessir-se; aleshores afegim les patates tallades a rodanxes fines. Tapem la cassola. Quan hagin passat uns cinc minuts aboquem les fulles de les bledes tallades a trossos i continuem la cocció 3 minuts més amb la cassola tapada. 

Afegim a la cassola la beixamel i el formatge parmesà ratllat. Barregem amb compte per que no se'ns trenquin les patates. Salpebrem. 

Cobrim les patates i les bledes amb el formatge emmental ratllat i fiquem la cassola al forn, aproximadament 30 minuts i fins que les patates estiguin tendres - per comprovar-ho les podeu punxar amb una broqueta-. Si al final, el formatge no està daurat, podeu posar el gratinador un parell de minuts. Decorem amb una mica de farigola fresca picada abans de servir el plat a taula. Bon profit!


Recepta inspirada en Free The Pickle.