Rodó de vedella Angus del Montseny

Ja us vàrem parlar de la vedella Angus del Montseny amb la nostra recepta de xurrasco al forn. Una vedella que es cria a la Casanova de Figarolas, dins del Parc Natural del Montseny. Recordeu que ells en fan la cria i la venda directa, amb aquest nom, en una masia per la que han passat diverses generacions de la família. S'han dedicat a la cria des de sempre, si bé abans ho feien amb vaques lleteres i ara s'han especialitzat en la raça Angus.

Vàrem comentar que la raça Angus és la més criada al món, fora del nostre país. Originaria d'Escòcia  es reconeix pel seu color negre homogeni, o amb tonalitats roges, i per no tenir banyes. Amb la vedella Angus del Montseny s'obté una carn especialment tendre i gustosa que heu de tastar. 

Avui, la peça que hem triat és un tall rodó, molt típic a la nostra cuina. 

Ingredients:

  • 1 tall rodó de vedella Angus del Montseny
  • 1 ceba grossa
  • 5 o 6 grans d'all
  • 2 tomàquests madurs
  • 2 pastanagues
  • 2 porros
  • 1 got de vi ranci
  • Un parell de grapats d'avellanes torrades (uns 50 grams)
  • 250 grams de pèsols 
  • 400 grams de bolets variats

A la Casanova de Figarolas ja ens donaran el tall rodó preparat i lligat per rostir, així que no ens hem de preocupar per aquest detall. Podem començar a cuinar-lo tal com el rebem.

Agafem una cassola de la mida del tall. Que no sigui molt gran, que hi hauríem de posar massa aigua, ni massa petita, que el tall tocaria les vores i ens seria difícil de manipular.  Hi posem un bon raig d'oli d'oliva verge extra. Això vindria a ser ben bé un got d'oli. Posem la cassola a foc viu, salpebrem la carn i l'enrossim per tots costats. Només enrossir-la que ja l'anirem coent més endavant.

Ara afegim els grans d'all pelats i totes les hortalisses a talls grossos: la ceba, els porros, la pastanaga i els tomàquets i les deixem coure uns 10 minuts mentre anem remenant. Tombem la carn un o dos cops per que no quedi massa rossa per un dels costats. Aboquem el vi ranci i el deixem reduir, uns cinc minuts. Com les hortalisses deixaran anar aigua, la cassola no quedarà seca.

Comencem a coure la carn afegint aigua a la cassola fins que arribi a cobrir la meitat de la carn. La posem primer a foc viu, fins que arrenqui el bull, i després a foc suau amb la cassola tapada. Anem girant el tall per que es cogui bé per totes bandes, i el mantenim al foc uns 35-40 minuts. Jo el tombo un parell o tres de cops i amb això queda perfecte per totes bandes. Si veiem que l'aigua s'evapora massa,  podem afegir una mica més, sempre calenta. No obstant, amb el foc suau i la cassola tapada, això no hauria de passar. 

Quan tinguem la carn prou cuita, la retirem de la cassola i la deixem refredar; la deslliguem i la tallem.  A mi m'agrada fer-ne talls més aviat gruixuts, més o menys d'un centímetre.

Preparem una picada amb les avellanes i una mica de l'aigua de cocció, i triturem les hortalisses dins mateix de la cassola per fer-ne la salsa. Afegim a la cassola els pèsols, els bolets, la picada i els talls de carn. Ho posem a foc suau fent xup-xup amb la cassola tapada uns 30 minuts més i ja ho tindrem. Podem remenar de tant en tant amb molt de compte per que no se'ns trenquin els talls de carn.

Si sou dels que us agraden els talls força més prims, haureu de reduir-ne el temps de cocció; comenceu a fer xup-xup nomes amb els pèsols i els bolets i hi afegiu la carn una mica més tard.

Us recomano que acompanyeu el plat amb unes bones llesques de pa. La carn i la salsa són per sucar-hi pa i deixar el plat ben net.