Xurrasco al forn de Vedella Angus del Montseny

El xurrasco és una peça de carn que s'obté de les costelles de la vedella, tallades al través. Així en surten uns filets molt gustosos que són ideals per cuinar a la brasa o al forn. Si a més la carn és d'una vedella de la raça Angus, el sabor i la melositat són encara més intensos. I és que la carn d'aquesta raça presenta una infiltració natural de greix que és el que la fa tan apreciada.

La raça Angus és la més criada al món, si bé al nostre país no arriba a aquest nivell. És originaria d'Escòcia, de les regions d'Aberdeenshire i Angus, i d'aquí en ve el nom. Es reconeix fàcilment per no tenir banyes i pel seu color negre homogeni, tot i que també pot ser de tonalitats roges. Per això en alguns països fan la distinció Black Angus i Red Angus, tot i que es tracta de la mateixa raça.

La vedella que hem fet servir es cria al Parc Natural del Montseny, a La Casanova de Figarolas. Allà en fan la cria i la venta directa amb el nom Angus del Montseny. En aquesta masia, on ja hi han passat diverses generacions de la mateixa família, s'han dedicat a la cria de vedelles des de sempre. Primer com a productores de llet, però amb les crisi lleteres i els baixos preus que els pagaven van decidir especialitzar-se en la cria d'aquesta raça, obtenint una carn especialment tendra i gustosa. Us recomanem que la tasteu. 

A banda de poder fer compra directa de la carn, també podeu llogar la sala que tenen a la mateixa masia totalment equipada i adaptada per muntar-hi la vostra festa o el vostre àpat. Només us hi heu de posar en contacte.

Ingredients per a quatre persones:

  • 8 tires de xurrasco de Vedella Angus del Montseny. Aproximadament 1kg de carn.
  • 4 patates
  • 4 cebes petites
  • 4 escalunyes
  • 1 grapat d'herbes provençals
  • 1 cullerada de pebre verd en gra
  • 1 got de vermut blanc
  • Oli d'oliva verge extra
  • Sal i Pebre

La preparació del plat és molt senzilla, ja que bàsicament es tracta d'enfornar la carn en una safata amb patates i cebes. 

Pelem les patates i les pelem a daus. Les escaldem uns cinc minuts abans de posar-les a la safata. D'aquesta manera evitarem que les patates quedin crues quan enfornem la carn. Una alternativa és bullir les patates senceres, amb pell, uns 7 o 8 minuts, deixar-les refredar i tallar-les a daus o a rodanxes gruixudes. 

Posem les patates en una safata de forn on també hi posem les cebetes i les escalunyes pelades i senceres. Si no trobem escalunyes, les canviem per cebetes. Aquí també podem optar per un parell de cebes tallades a juliana. En aquest cas, si us agrada la ceba més cuita, passeu-la abans per una paella fins que comenci a canviar de color.

Ara ja només cal posar els xurrascos al damunt, amanir-ho amb una mica d'oli, salpebrar i afegir-hi al damunt les herbes i el pebre verd. Mentrestant haurem escalfat el forn a 180ºC.

Entrem la safata al forn i al cap de 15 minuts, ho reguem amb el got de vermut blanc. Esperem 15 minuts més i girem la carn perquè es faci igual pels dos costats. Quan la carn hagi estat uns 40-45 minuts al forn, depenent del vostre gust, ja la tindreu feta. 

Mira el vídeo de la recepta a Instagram