Bolonyesa de coliflor amb pasta

Primera recepta de l'any, un plat de pasta amb salsa de verdures, però no d'una verdura qualsevol, de coliflor ni més ni menys. Arriscat? sí, perquè la coliflor, i les crucíferes en general, no tenen massa admiradors. La raó? que no l'heu tastada en el plat adequat. Us asseguro que si proveu els "nuggets" de verdures amb salsa de mel i mostassa, la pizza de mozzarella i salsa al pesto amb base de coliflor o la pasta amb xampinyons i crema de coliflor canviareu de parer respecte a aquesta verdura. Només cal que li doneu una oportunitat. 

Si un dels vostres propòsits pel nou any és menjar més verdures i més variat, us aconsello que feu una ullada al blog perquè en trobareu forces receptes ben delicioses que us ajudaran a complir el vostre propòsit.

Ingredients per a quatre persones:

  • mitja coliflor
  • 100 grams de bolets xiitake
  • 1 ceba gran
  • 2 grans d'all
  •  400 grams de tomàquet natural triturat
  • 2 cullerades d'herbes aromàtiques
  • 1/2 culleradeta de pebre vermell
  • 2 cullerades de melmelada de tomàquet
  • un bitxo, opcional
  • 360 grams d'espagueti
  • formatge parmesà o grana padano
  • oli d'oliva verge extra 
  • sal i pebre negre mòlt

Amb l'ajuda d'un processador d'aliments piquem per separat, el gra d'all, la ceba, els bolets i la coliflor (de la mida d'un gra d'arròs), o bé els piquem a ma amb l'ajuda d'un ganivet ben esmolat i una mica de paciència. També els podeu ratllat. 

Posem aigua amb sal a bullir per coure la pasta al dente seguint les instruccions del fabricant.

Posem un bon raig d'oli en una cassola ampla i baixa i afegim primer el gra d'all. Quan comenci a agafar color afegim la ceba i la cuinem a foc suau fins que transparenti. A continuació, aboquem els bolets i continuem la cocció a foc suau uns cinc minuts. Afegim el tomàquet natural triturat, el pebre vermell, les herbes aromàtiques, el bitxo -si volem la salsa picant- i la melmelada de tomàquet. Remenem i cuinem a foc suau fins que la salsa espesseixi. Salpebrem. Afegim la coliflor i continuem la cocció 3-4 minuts més.

Quan la pasta estigui a punt, l'escorrem i l'afegim a la cassola amb la salsa. Mesclem bé tots els ingredients i servim la pasta immediatament decorada amb una mica d'herbes aromàtiques i acompanyada de formatge ratllat.