Patates gratinades

Aquesta és una recepta súper fàcil de fer i molt bona si us agraden les patates. L'única complicació que té, si és que la podem anomenar així, és que les rodanxes de patates han de quedar disposades en forma d'espiral. Per això cal fer servir un recipient que no sigui massa ample. Us aconsello fer servir una cassola de pírex - d'un litre i mig de capacitat-, que podeu fer servir també per fer el pa de cassola ràpid. Si sou panarres però encara no us heu atrevit a fer pa a casa, us aconsello començar per aquesta recepta. Ja veureu com amortitzeu ràpid la vostra nova cassola de pírex. 


Ingredients per a 4 persones:
  • 500 grams de patates
  • 100 grams de cansalada fumada tallada a tires
  • 1 ceba gran
  • 3-4 grans d'all
  • 200 ml de nata líquidar per muntar
  • 50 grams de formatge emmental ratllat
  • 25 grams de formatge parmesà ratllat
  • oli d'oliva verge extra
  • sal i pebre negre mòlt
  • farigola fresca

Encenem el forn, a dalt i a baix, a 200 graus. 

En una paella enrossim la cansalada tallada en tires. Retirem la cansalada, afegim una mica d'oli i cuinem els grans d'all ben picats i la ceba tallada en trossos ben petits, a foc suau, fins que comenci la ceba a agafar un to marronós. Afegim la cansalada, i mesclem bé tots els ingredients.

Pelem les patates i les tallem en rodanxes fines del mateix gruix. El millor és tallar-les amb una mandolina (1,5mm). 

Barregem la nata amb els formatges ratllats, la ceba cuita i la farigola ben picada. Aboquem les rodanxes de patates i les mesclem amb la resta d'ingredients fins que quedin ben untades. 


Greixem amb oli un recipient rodó que pugui anar al forn, d'uns 20 cm de diàmetre aproximadament o d'una capacitat d' un litre i mig, i posem les rodanxes de patates dretes, una al costat de l'altra, fent una mena d'espiral. Repartim per sobre les patates la resta de nata, formatge i ceba que ens hagi quedat al bol. Cobrim el recipient amb paper d'alumini i l'enfornem uns 45 minuts. 

Retirem el paper d'alumini i amb una broqueta punxem les patates per veure si estan tendres. Si ja estan tendres, posem el gratinador uns minuts per que es daurin una mica les patates. Si encara no estan del tot fetes, deixem les patates al forn 10 minuts més i fins que estiguin tendres. 

Si voleu que les rondanxes de patata quedin ben daurades, gratineu-les uns minuts més abans de servir-les a taula. I no us oblideu, al final, de decorar-les amb una mica de farigola fresca.
 


Recepta inspirada en The cooking guy.