Pa de cassola ràpid

Una bona manera de començar a fer pa d'una manera fàcil i senzilla, és començant amb aquest pa de cassola ràpid. Una opció amb la que podeu fer un dels vostres primers pans i començar amb l'afició panarra. Però compte! Un pic comences a fer pa a casa, ja no pots parar!

L'avantatge d'aquest pa és que, un cop pastat, pràcticament no necessita temps de repòs ni de fermentació. A partir d'aquesta recepta us animo a provar-la amb farines diferents, o afegint llavors de diferents tipus a la massa (en aquest cas, les llavors s'hauran d'afegir en els darrers moments del pastat).

Per fer el vostre primer pa, necessiteu una cassola de vidre tipus Pirex (apta per anar al forn) d'un litre i mig de capacitat i els següents ingredients:
  • 325 gr. de farina de força
  • 180 gr. d'aigua tèbia.
  • 1 cullerada sopera d'oli d'oliva verge extra (15 ml.)
  • 1 culleradeta de sal (7 gr.)
  • 1 sobre de llevat sec de forner (4,5gr)
Aneu amb compte amb el llevat, ha de ser llevat sec (liofilitzat) de forner, els impulsors químics tipus Royal no serveixen per a fer pa.

En un bol, començarem barrejant l'aigua i l'oli on desfarem el llevat. No cal que quedi completament dissolt, només procureu que no faci cap grumoll. A continuació afegim la farina, i damunt la farina posarem la sal. La sal es posa damunt la farina per evitar que entri en contacte directe amb el llevat.

Començarem pastant la barreja dins del bol, quan comenci a estar lligada la posem damunt del marbre i seguirem pastant durant 6-8 minuts, fins que la massa quedi elàstica i gaire bé no s'enganxi a les mans. Per pastar-la, anem estirant la massa i plegant-la sobre si mateixa. Així anirà agafant aire que ajudarà a que agafi consistència i elasticitat.

Untarem lleugerament la tapa de la cassola amb una mica d'oli per evitar que la massa s'hi enganxi. Quan tinguem la massa ben pastada en fem una bola i la posem a la tapa de la cassola amb la part lletja de la bola a la banda de sota. Per fer la bola, anem plegant les puntes de la massa cap al centre i pressionem amb el dit per segellar.

Cobrim amb la cassola, també greixada amb una mica d'oli. La cassola quedarà, així, cap per avall.
La deixem reposar durant uns 30 minuts per que inici la fermentació. Passat aquest temps, destapem la massa i, sense treure-la de la cassola, hi fem uns talls al damunt amb un ganivet ben esmolat, com si volguéssim fer el símbol del coixinet #.

Tornem a tapar el pa i posem la cassola dins del forn apagat (i fred). Ara encenem el forn a 220º per que s'escalfi amb la cassola ja a dins. Li deixarem uns 40 minuts. Passat aquest temps destapem el pa, i el deixem dins del forn uns 10 minuts més per que faci una crosta més cruixent.

Traiem el pa del forn, i de la cassola, i el deixem refredar damunt d'una reixeta. Segur que us agradarà!