Brownie de moniato

Anys enrera els moniatos que sobraven de la Castanayada acabaven a les escombreries. No se m'havia ocorregut mai congelar-los ni tampoc pensar que amb uns moniatos cuits podia fer un munt de receptes dolces i salades. Gràcies al blog de cuina vaig començar a buscar receptes per aprofitar els moniatos cuits, i ara enforno més del compte i en faig puré. Congelo tot el que no necessito i després només cal descongelar-lo a temperatura ambient, per poder elaborar amb el puré de moniato salses, cremes o unes delicioses magdalenes.

Al blog trobareu un munt de receptes amb moniato. Aquest any estreno la temporada amb la recepta del brownie de moniato. Un brownie que porta també cacau en pols, xocolata negra per fondre i xips de xocolata...Resumint un brownie pecaminós amb una textura semblant a una mousse que es desfà literalment a la boca. Per morir-se de plaer! 


Ingredients: 
  • 275 grams de puré de moniato
  • 160 grams de farina de blat
  • 1/2 tassa de cacau en pols desgreixat. Jo faig servir el de la marca Valor
  • 1 culleradeta d'impulsor químic tipus Royal
  • 1 culleredeta de bicarbonat sòdic
  • 1/4 culleradeta de sal
  • 2 ous grans
  • 1/2 tassa de sucre morè
  • 1/2 tassa d'oli de girasol
  • 1/2 tassa de llet sencera 
  • 1/2 tassa de xips de xocolata
  • 1 culleradeta d'essència de vainilla
  • 150 grams de xocolata negra per fondre
  • 80 grams de mantega sense sal

Primer preparem el puré de moniato. Segons la mida, necessitarem 1-2 moniatos grans. Encenem el forn, a dalt i a baix, a 220 graus. Rentem els moniatos, els eixuguem, els emboliquem en paper d'alumini i els fiquem al forn fins que estiguin cuits. Segons la mida, poden trigar una hora o una mica més. Per saber si estan a punt els premem -amb compte de cremar-nos- per saber si estan tous o bé els punxem amb una broqueta.

Deixem que es refredin abans de pelar-los, i els triturem amb una batedora de braç, fins aconseguir un puré sense grumolls. Si ens sobra puré, el congelem.

Per fer el brownie necessitarem que el forn estigui a 180 graus, encès a dalt i a a baix.

En un bol mesclem la farina, l'impulsor químic, el bicarbonat sòdic, el cacau en pols i la sal. 

En un bol gran, i amb l'ajuda d'una batedora de varetes, mesclem els ous amb el sucre morè fins que aquest s'hagi desfet. Afegim l'oli, barregem una mica, i afegim la llet i la culleradeta d'essència de vainilla. Barregem amb compte de no esquitxar-nos. Aboquem el puré de moniato i el mesclem amb la resta d'ingredients líquids abans d'abocar els ingredient secs. Barregem tots el ingredienta amb una espàtula -només el temps necessari per que no quedi cap grumoll-. Per últim, afegim els xips de xocolata.

Folrem un motlle metàl·lic d'uns 20 centímetres de llarg i aboquem la barreja anterior. L'anivellem amb l'ajuda d'un espàtula i fiquem el motlle al forn uns 25-30 minuts i fins que al prémer la superfície del mig del pastís aquesta tingui consistència. Deixem que el brownie es refredi dins del motlle.  

Per fer la ganache, trinxem al xocolata i la fiquem dins d'un bol amb la mantega tallada en cubs petits. Fiquem el bol al microones a potència màxim un minut, i després en intervals de 30 segons si és necessari, ja que el calor residual ens ajudarà a que es desfacin els ingredients quan els barregem amb l'espàtula. Hem d'aconseguir una crema una crema llisa, brillant i sense grumolls.

Repartim la ganache sobre el brownie. Fiquem el motlle a la nevera fins que la ganache prengui. Aleshores traiem el brownie del motlle i el tallem en quadrats amb l'ajuda d'un ganivet de serra. 

Porteu el brownie a taula i desapareixarà en segons.