Orxata d'avellana

Ja fa unes quantes setmanes que ens van convidar a participar a l'Avellana Tour, una jornada on vam descobrir els beneficis de l'avellana DOP Avellana de Reus i com la podem fer servir a la cuina per elaborar tant receptes dolces com salades. Una de les elaboracions que vam tastar aquell dia va ser l'orxata d'avellana i ens va encantar. Una beguda refrescant i deliciosa que ve molt de gust en els dies de calor, que ja sembla que no s'acabin mai.

Avui us porto la recepta de com la fem a casa. Jo faig aquesta orxata amb avellana crua, encara que hi ha qui la fa amb avellana torrada, o qui la compra crua i la torra després. Tal com diuen els diccionaris, una orxata és una beguda refrescant que és una emulsió de xufa, ametlla, o altres fruits secs amb aigua i sucre. Per tant, només farem servir avellanes, aigua i sucre. La recepta és ben fàcil i el resultat, deliciós! 

Ingredients:


Feu servir la quantitat de sucre indicada com a referència. Si us agrada més dolça, hi podeu posar més sucre, però pel meu gust embafa una mica. Si la voleu més lleugera, poseu-n'hi una mica menys. En el meu cas he fet servir aigua mineral perquè darrerament l'aigua que arriba a l'aixeta de casa està molt clorada i no té gaire bon gust. I naturalment no volem que una aigua dolenta ens espatlli la beguda.

El dia abans poso les avellanes en un bol i les cobreixo d'aigua que superi un parell de dits el volum de les avellanes. Aquesta aigua sí que l'agafo de l'aixeta - si no porta molt clor- ja que la llençaré al dia següent. Les deixo en remull tota la nit, que seran unes 12 hores.

Al dia següent, escorro les avellanes i les poso dins del got de la batedora. Hi afegeixo part de l'aigua mineral i del sucre. Faig anar la batedora fins que tot plegat comenci a emulsionar i l'avellana vagi quedant ben fina. Vaig afegint aigua segons vagi necessitant, fins a posar-la tota i fins al màxim que admeti el got de la batedora. Si no hi cap tota, afegirem l'aigua al final.

Colem la barreja amb un colador; si pot ser que sigui un colador de malla fina. La pasta que vagi quedant en el colador la posem en un bol que haurem cobert amb un drap net i fi. Quan haguem colat tota l'orxata, fem un farcell amb el drap i l'escorrem tot el que puguem per extreure'n la màxima substància. Aquí és on hi ha el sabor més concentrat.

Si veiem que l'orxata ha quedat amb massa substància sòlida pel vostre gust, o perquè el colador no era prou fi, la podeu tornar-la a colar posant un drap net damunt del colador i tornant a escórrer la pasta que hi quedi com hem fet abans. Hi ha qui fa servir coladors de roba, com els que es fan servir en alguns llocs per fer cafè. Però trobo que són massa complicats de netejar i enseguida queden bruts i ranciegen.

Aboquem tot el líquid en una gerra o ampolla i el posem en fresc. Haurem de remenar abans de servir i consumir l'orxata d'avellana al dia següent de preparar-la, o màxim als dos dies.