Caprabo celebra la I Jornada Gastronòmica del formatge, la mantega i l’avellana de proximitat amb segell DOP

Caprabo i la Federació Catalana DOP-IGP van celebrar dimarts la I Jornada Gastronòmica Caprabo de Productes de Proximitat de la Mantega de l’Alt Urgell i la Cerdanya, el Formatge de l’Alt Urgell i la Cerdanya i l’Avellana de Reus, tots ells amb segell de qualitat DOP. L’acte va comptar amb la xef Gessamí Caramés, que va preparar un menú complet, de salats i dolços, amb tres originals receptes elaborades sobre la base del formatge, la mantega i l’avellana amb segell DOP.

Aquesta ha estat la 21a edició de les Jornades Gastronòmiques de Productes de Proximitat que va iniciar Caprabo l’any 2015, dins del marc del Programa de Proximitat per Comarques. La jornada s’emmarca dins d’aquest programa que té com a objectiu posar en valor els productes propers, de qualitat i de temporada. La Federació Catalana DOP-IGP vetlla per fer conèixer la qualitat i autenticitat dels seus productes de proximitat amb segell DOP i IGP.  Aquests segells són una garantia d’excel·lència i un reflex de la riquesa de la nostra terra i tradicions culinàries.

La Denominació d’Origen Protegida (DOP) és, juntament amb la Indicació Geogràfica Protegida (IGP), un segell de reconeixement de qualitat diferenciada, atorgat per la Unió Europea a productes que, a més de tenir unes característiques pròpies i diferencials, segueixen un procés de producció tradicional particular. Catalunya compta amb 12 aliments amb segell DOP, entre els quals hi ha el Formatge de l’Alt Urgell i la Cerdanya, la Mantega de l’Alt Urgell i la Cerdanya i l’Avellana de Reus.

La DOP Formatge de l’Alt Urgell i la Cerdanya comprèn la zona geogràfica de les comarques que li donen nom. Elaborat a partir de la llet de vaca raça frisona, es pot reconèixer per la seva textura tendra i cremosa, així com pel seu sabor suau i equilibrat. La seva maduració tradicional afavoreix el desenvolupament d’aromes amb notes de fruita seca, molsa i bolets.

Amb llet recollida diàriament i nata fresca del Pirineu s’elabora la Mantega DOP de l’Alt Urgell i la Cerdanya. La mantega s’elabora mitjançant la maduració lenta de la nata amb ferments làctics que li donaran unes aromes intenses a nata fresca i un buquet característics que, d’alguna manera, recorden l’avellana. És una mantega pastissera amb un grau d’untabilitat molt alt sense separació de fases. Es distingeix per ser molt ferma i plàstica, no es trenca, no s’esquerda i no és friable.

La DOP Avellana de Reus protegeix les varietats negreta, paueteta, gironella, morella i culplana, tradicionalment cultivades en una àmplia zona de les comarques tarragonines de l’Alt Camp, el Baix Camp, la Conca de Barberà, el Priorat, el Tarragonès i la Terra Alta. L’avellana de Reus és una fruita seca de qualitats gastronòmiques i alimentàries excepcionals, ideal per a qualsevol hora del dia, sigui crua o torrada. També és un ingredient perfecte per a ser utilitzat a la cuina, en diversitat de plats o per a l’elaboració de salses.

El showcooking i menú elaborat per Gessamí Caramés va constar dels següents plats:

  • Säam de rèmol empetxinat
  • Hamburguesa amb formatge DOP de l’Alt Urgell i la Cerdanya i praliné d’avellana DOP de Reus
  • Pastís de formatge DOP de l’Alt Urgell i la Cerdanya amb crumble d’avellana DOP de Reus