Avellana Tour amb la DOP Avellana de Reus

La setmana passada van participar a l'Avellana Tour organitzat per la Denominació d'Origen Avellana de Reus per donar a conèixer aquest fruit sec de qualitats gastronòmiques i alimentàries excepcionals que es conrea en algunes zones de les comarques tarrragonines, l’Alt Camp, el Baix Camp, la Conca de Barberà, el Priorat, el Tarragonès i la Terra Alta. Dintre de la DOP Avellana de Rues s'inclouen les següents varietats tradicionals, la negreta, la paueteta, la gironella, la morella i la culplana.


L'Avellana Tour va iniciar-se on tot comença, al camp. Vam visitar la finca El Gatellar, situada entre La Selva del Camp i Vilaplana, envoltada per les cingleres de la Muntanya de la Mussara i l'Albiol. Durant la visita ens van acompanyar pagesos de la comarca que ens van parlar sobre les problemàtiques del seu dia a dia.  


Una d'elles, la manca d'aigua. Aquests camps d'avellaners potser l'any vinent no existiran perquè hauran mort per manca d'aigua. La manca d'aigua no és problema de fa dos dies en el nostre país; no hi han polítiques efectives contra el malbarament d'aquest bé tan preuat, ni tampoc ajuda que els interessos econòmics de les hidroelectriques estiguin per sobre dels interessos no només dels nostres pagesos sinó també de tots els ciutadans.

A més, els pagesos han de lliutar dia a dia per aconseguir un preu just per la seva feina, fet que no ajuda a que hi hagi relleu generacional en un sector que hauria de ser prioritari per un país. Si ens quedem sense pagesia, estarem en mans de les grans distribuïdores, i elles decidiran què menjarem i quant costarà portar menjar a taula. Per això, sempre que anem a comprar intentem comprar producte de proximitat, perquè així recolzen la nostra pagesia, i nosaltres consumim un producte conreat a casa nostra i de qualitat.   


Al Gatellar vam fer un tast d'avellanes amb els cinc sentits de la ma de la Presidenta de la DOP Avellana de Reus, l'Ester Gomís, pagesa de Ca Rosset, i després, per agafar forces, un esmorzar amb diferents productes elaborats amb Avellana de Reus, com les coques, els croissants o el pa d'avellana i xocolata del Forn Sistaré o l'orxata d'avellana de la gelateria Antonio Plà Ferràndiz.


L'Avellana de Reus no és només un fruit sec molt preuat per les seves característiques organolèptiques sinó que és molt saludable; és una font d'energia rica en calci, que és bo pels ossos, i ajuda a regular determinades funcions relacionades amb els músculs, les hormones, el metabolisme i els nervis. A més, pot ajudar a reduïr els nivells de colesterol.

Amb l'avellana podem elaborar un munt de receptes dolces i salades. Al blog trobareu receptes com la de la salsa d'avellanes per acompanyar plats de pasta, la del bescuit d'avellanes o la del flam d'avellanes, entre d'altres. 

Acabat el passeig entre avellaners, vam tornar a Reus per descobrir una mica més sobre dos petits grans tresors que té la ciutat, un de gastronòmic, el Vermut de Reus, i un de cultural, el seu ric patrimoni modernista. 

Reus té la Ruta del Modernisme, un recorregut senyalitzat pel centre de la ciutat que inclou 29 dels gairebé 80 edificis que formen part del catàleg de l'arquitectura modernista reusenca.  La ruta inclou edificis d'arquitectes tan rellevants com Lluís Domenech i Montaner, Joan Rubió, Pere Caselles o Pere Domènech i Roure entre d'altres. A la pàgina de Reus Turisme trobareu tota la informació necessària per organitzar la vostra visita a Reus. 


En un d'aquests edificis modernistes, l'Estació Enològica, ens van parlar de la història del Vermut de Reus, un licor aromatitzat amb herbes que pot arribar a portar fins a 150 botànics, elaborat a Reus amb una base de vi blanc. Al segle XIX Reus va arribar a tenir 56 marques i 30 productors. Actualment només hi han 8 marques de vermut de Reus, de les quals 4 tenen els seus orígens al segle XIX. No vam marxar sense fer un tast de vermut acompanyat d'Avellana de Reus. 


Per dinar, degustació de cuina de mercat elaborada amb producte de proximitat i temporada al Restaurant Ferran Cerro, distingit amb un Sol Repsol, i restaurant Revelació a la Guia Gourmand 2021.



Una jornada ben aprofitada descobrint els tresors gastronòmics que tenim a casa nostra i que gràcies als nostres pagesos podem gaudir cada dia. 

Cuidem la nostra pagesia, perquè un país sense pagesia no té futur.