Fusilli amb salsa d'avellanes i espàrrecs

La salsa d'avellanes que us porto avuí està per llepar-se'n els dits. El secret, especialment quan parlem de receptes amb pocs ingredients i mínima elaboració, està en la qualitat dels components. Per fer aquesta recepta he fet servir avellana del país, i és el seu sabor el que converteix aquesta salsa en una autèntica delícia. 

Catalunya produeix fruits secs de gran qualitat. A les terres tarragonines trobem, entre d'altres, l'avellana de Reus, que compta amb Denominació d'Origen Protegida. I potser no tan coneguda es l'avellana de la Selva, possiblemente perquè té una producció més limitada. Ambdues estan incloses en l'Inventari de productes de la Terra de la Generalitat de Catalunya, que recull el valuós patrimoni gastronòmic del nostre país per tal de preservar-lo i revalorar-lo, encara que som els consumidors els que tenim la clau per donar continuïtat a la seva producció, quan decidim omplir el cistell amb producte de proximitat.   

Ingredients per a dos racions:

  • 180 grams de fusilli o un altra tipus de pasta curta
  • un manat d'espàrrecs
  • 100 grams de cansalada fumada tallada a tires
  • 50 grams d'avellanes torrades del país i una mica més per decorar el plat
  • 40 grams de formatge parmesà ratllat
  • 2 cullerades d'oli d'oliva verge extra i una mica més per saltar els espàrrecs
  • 50 ml de llet sencera o semidesnatada
  • un gra d'all
  • sal i pebre blanc mòlt
  • julivert
Posem aigua a bullir amb sal per coure la pasta seguint les instruccions del fabricant. 

En una paella daurem la cansalada i la reservem. En la mateixa paella posem un raig d'oli i daurem el gra d'all picat ben petit. Quan comenci a agafar color afegim els espàrrecs tallats a trossos petits. Si feu servir espàrrecs frescos, haurem de retirar la part més fibrosa. L'ideal és agafar l'esparrec per les puntes i plegar-lo; si és fresc es trencarà per la part més dura. Llencem aquesta part i tallem la resta per consumir. Saltem els espàrrecs a la paella fins que estiguin tendres. 

Preparem la salsa d'avellanes: posem en el vas de la batedora les avellanes pelades, el formatge ratllat, l'oli i la llet. Amb la batedora de braç triturem els ingredients fins aconseguir una salsa més o menys homogènia. Podem afegir una mica més de llet si la salsa ens queda massa espessa. Aquesta no ha de quedar líquida però ha de tenir una textura cremosa. Tastem i salpebrem al gust. 

Quan la pasta estigui al dente, escorrem l'aigua -reservem mig got d'aigua de la cocció-, i mesclem la pasta amb els esparrecs i la cansalada. Afegim la salsa. Si ens costa mesclar els ingredients podem afegir una mica de l'aigua de cocció per diluir una mica la salsa i que aquesta impregni bé la resta d'ingredients. Decorem el plat amb la resta d'avellanes trinxades amb l'ajuda d'un morter, i una mica de julivert fresc. Personalment m'agrada servir el plat tebi. 

Recepta, amb alguna variació, d' Al.ta.cucina