Coca de trempó

La coca de trempó és la coca més típica de Mallorca. Bàsicament és una coca de pa que s'adoba amb trempó. Les coques són típiques al Mediterrani, i als Països Catalans se solen adobar amb allò que tenim més a mà, com es fa amb la coca de recapte, principalment amb hortalises crues o escalivades. La coca de trempó vindria a ser, doncs, una mena de coca de recapte feta amb l'amanida més típica de Mallorca: el Trempó.

El nom de Trempó ve del mot trempar, que en aquest cas significa amanir. La característica principal és que es tracta d'una amanida a base de tomàquet i sense enciam. Si volem ser puristes, cal fer servir tomàquets ben ferms i carnosos que pelarem abans, pebrot verd de Mallorca i ceba blanca, també de Mallorca. A on som no hi ha ni pebrot ni ceba de l'horta mallorquina, així que ens hem hagut de conformar amb el que hem trobat al mercat.

Un consell: us recomano fer més trempó del que us cal per preparar la coca. Deixeu-lo a la nevera i mengeu-lo després. Ben fresquet és una delícia que segur gaudireu els dies d'estiu.

Per fer la massa:

  • 300 grams de farina
  • 180 grams d'aigua
  • 25 grams d'oli d'oliva verge extra
  • 6 grams de llevat fresc
  • 6 grams de sal.

Per preparar el trempó:

  • Un parell o tres de tomàquets ferms i carnosos
  • Un parell de pebrots verds
  • Una ceba tendra, o una ceba blanca, dolça i petita.

De bon començament preparem el trempó. En el meu cas, els tomàquets eren de pell fina i no els he pelat - ja m'agraden així-. Això sí, al moment d'obrir-los els hi he retirat les llavors.

Tallem els tomàquets, els pebrots i la ceba a bocins ben menuts, i els posem en un bol on poder-los barrejar i amanir amb un pessic de sal i un raig generós d'oli d'oliva verge extra. Reservem fins al moment de fer-lo servir. 

En un bol gran desfem el llevat amb l'aigua, afegim la farina, la sal i l'oli. Posem la sal damunt de la farina per evitar que es barregi directament amb el llevat, ja que en redueix l'eficàcia. Si preparem la massa en un lloc fred, podeu posar una mica més de llevat, fins a 10 grams.

Barregem bé els ingredients amb una mà mentre amb l'altra subjectem el bol. Quan la farina comenci a lligar ho passem damunt del taulell i pastem per obtenir una massa homogènia. Una manera fàcil de fer-ho és pastar un parell de minuts, fer un repòs de 10 minuts, tornar a pastar dos minuts, fer un altre repòs, i acabar amb un pastat de dos minuts més. Després de cada repòs veureu que la massa evoluciona.

Posem la massa en un bol i la tapem amb un drap. Deixarem fermentar un parell d'hores fins que veiem que hagi doblat el volum. Aleshores és el  moment d'estirar la coca, amb les mans, donant-li una forma ovalada. La posem en diagonal a la safata del forn, prèviament untada amb mica d'oli. Estirem la massa  empenyent des del centre cap als costats amb la palma de la mà. Es recomanable no fer servir el corró, ja que deixaria la massa molt compacta. Deixem reposar la massa uns 15 minuts. Mentrestant escalfem el forn a 200ºC.


Repartim el trempó per damunt de la coca, evitant posar-hi el suc que haurà deixat al fons. Fem una capa d'aproximadament un dit de gruix, deixant les vores sense cobrir. Amanim amb un petit raig d'oli i enfornem uns 30 minuts a 200ºC. Personalment, abans d'enfornar, m'agrada afegir-hi unes fulles de romaní fresc, però això és molt personal.

La coca la podem menjar tèbia o freda. Tasteu-la de les dues maneres i quedeu-vos amb la que més us agradi.