Els macarrons de casa

A qui no agrada un bon plat de macarrons? Qui et dirà que no? Parlem d’un d’aquells plats segurs, que és difícil que no agradin. Per això acostumen a formar part del menú infantil de molts restaurants, cosa que fa que molts cops ens preguntem perquè no podem triar-los els adults. Quan es tracta de canalla és una aposta que no falla, estaran contents, menjaran sense rondinar i deixaran tranquils als adults, que podran fer la seva.

Preparar-los no és gens complicat, només cal un sofregit de ceba amb una mica de botifarra, bullir la pasta i gairebé ja ho tindrem. Això sí, fer un bon sofregit requereix el seu temps, i ens cal una mica de paciència. L’avantatge és que podem tenir el sofregit fet per endavant. Un consell: si feu el doble del que necessiteu pel plat, el podeu congelar; la propera vegada podreu preparar uns macarrons amb molt poca estona.


Aquesta és la que en podríem dir la recepta dels macarrons de l’àvia, que sol consistir en un sofregit amb una mica de carn picada. Si bé jo acostumo a fer servir sempre la carn d’una botifarra crua, també ho podeu fer amb carn picada de porc, de vedella, o una barreja al vostre gust. A casa acostumem a fer servir macarrons estriats, trobem que agafen millor el sabor de la salsa i s’enganxen menys entre ells que els llisos. 

Les quantitats és per a quatre persones en la manera que acostumo a fer-la jo. Segur que vosaltres acabareu adaptant la recepta al vostre gust.

Ingredients:
  • 400 grans de macarrons.
  • 250 grams de botifarra crua.
  • 350 grams de tomàquet ratllat.
  • 200 grams de formatge ratllat.
  • 50 grams de foie gras de porc.
  • 2 cebes de Figueres.
  • 2 grans d’all.
  • 1 culleradeta de pebre vermell dolç.
  • 1 raig de vi ranci.
  • sal
Quan feu els macarrons us recomano variar aquestes quantitats per adaptar-les al vostre gust. Podeu posar-hi una mica més o menys de tomàquet o gratinar-los amb més o menys formatge per trobar-hi el vostre punt. També queda perfecte si ho gratineu amb una barreja de formatges de les que ja trobareu preparades a les neveres del súper.

El primer que farem serà pelar i picar les cebes a bocins petits; farem el mateix amb els grans d’all. Els posarem a sofregir en una paella a foc suau remenant tot sovint per que no se’ns cremi d’una banda. Quan la ceba comenci a agafar color afegim la carn de la botifarra ben esmicolada; va bé ajudar-se d’una paleta de fusta per esmicolar-la a la mateixa paella mentre mentre es va coent.

En el moment en que veiem que la botifarra ha agafat color i comença a enrossir-se, afegim un bon raig de vi ranci i el deixem reduir. Si no tenim vi ranci, una mica de conyac també farà el fet. Ara hi posem el foie gras, l’aixafem i el barregem amb una cullera de fusta. Veureu que es va desfent en un instant.

Ja només ens falta afegir-hi el tomàquet que deixarem concentrar a foc suau, remenant de tant en tant - no hi hauríem d’estar més de 10 minuts-. Un parell de minuts abans de tenir-ho llest, hi afegim la culleradeta de pebre vermell i ja ho tindrem fet.

Cal bullir els macarrons amb aigua abundant amb sal. El temps de cocció depèn de cada tipus i marca de pasta, així que és recomanable seguir-ne les recomanacions del fabricant. Un pic estigui cuita, l’escorrem, i la barregem amb el sofregit que hem preparat abans; és molt còmode fer-ho dins de la mateixa olla on l’hem bullit. 

Posem els macarrons en una safata per anar al forn, hi escampem el formatge per sobre, i ho gratinem uns 10 a 12 minuts. Com a alternativa, també podem repartir-ho i gratinar-ho en safates individuals.