Història i sabors a Prades i Capafonts - La teva Ruta

Sempre és un bon moment per descobrir i "tastar" el territori, i si a més ho pots fer de la ma de persones que el coneixem bé, encara millor. Doncs això és el que vam fer fa uns dies amb la Carmen de La Teva Ruta - Cultural Tours i la ruta anomenada Història i sabors a Prades i Capafonts. 

La Carmen és llicenciada en Història de l'Art i Guia Habilitada per la Generalitat de Catalunya. Mitjançant La Teva Ruta - Cultural Tours organitza visites i rutes per la província de Tarragona i Barcelona. Nosaltres la coneixem des de fa un parell d'anys i hem fet unes quantes visites amb ella, una sobre el Vermut i la Cuina en el Reus Modernista i una altra a Ruidecanyes i al Centre d'Interpretació Fruits de Paisatge per conèixer més sobre el món de l'oli. 

En aquesta ocasió hem visitat una zona del Baix Camp que no coneixíem, Prades i Capafonts. Sabíeu que Prades es troba gairebé a la mateixa alçada que Vielha? A uns 940 metres sobre el nivell del mar. Està situada al nord-oest de la província de Tarragona, al bell mig de l'espai natural de les Muntanyes de Prades. A més compta amb un dels cels més nets d'Europa. De fet, el cel nocturn de les Muntanyes de Prades i la Serra del Montsant és des de l'any 2021 el territori més gran a nivell europeu protegit vers la contaminació lumínica, per això és destinació turística Starlight

La ruta que ens proposa la Carmen de La Teva Ruta s'inicia al nucli històric de Prades, també coneguda com la vila vermella pel color de la pedra de moltes de les seves construccions. Al llarg de la visita es poden veure restes de la muralla medieval i del castell, els portals romànics, l'esglèsia gòtica amb la seva façana renaixentista i la famosa font esfèrica que hi ha al davant, també renaixentista.

Una vegada visitat el conjunt històric caminem cap a les afores del poble per visitar els sorprenents camps de llúpol. Encara que Prades és coneguda per productes agrícoles més tradicionals, com la patata, que té Indicació Geogràfica Protegida (IGP), els cereals o la fruita seca, especialment avellaners i ametllers, fa uns anys la cervesera Damm va escollir aquest territori per experimentar amb la plantació de llúpol tenint en compte la seva proximitat al Mediterrani, i els grans contrastos tèrmics entre el dia i la nit, una condició que aquesta planta necessita per créixer. 


Amb la col·laboració de la Cooperativa de Prades, actualment uns 12 productors de la zona conreen unes 10 hectàrees, que es preveu augmentin amb el temps, ja que s'ha instal·lat al municipi la repeladora i assecadora de llúpol més gran de l'estat espanyol.


D'aquesta manera es vol donar continuïtat a l'activitat agrícola de la zona amb un producte innovador, que es paga a bon preu en un sector molt castigat econòmicament des de fa dècades.  

Damm elabora amb aquest llúpol la seva Complot IPA des del 2018. Al 2019 va guanyar la medalla d'or en la categoria Ale en l’International Beer Challenge.

Després de visitar els camps de llúpol, i passejant entre camps d'avellaners, tornem al centre de Prades per dirigir-nos després a  Capafonts, on visitarem un forn medieval del segle XIII que va estar en funcionament fins l'any 1985. 

  

I per últim, acabem la ruta visitant la formatgeria La Vall del Brugent, on ens rep en Sergi que ja porta 18 anys aprenent a fer de pastor, com diu ell. El Sergi i la seva parella van decidir deixar la seva feina per fer de pastors i elaborar els seus propis formatges. Fa poc van haver de sacrificar tot el seu ramat de cabres per una greu malaltia, però no van llançar la tovallola i han aconseguit, després de molts esforços, tornar a tenir un nou ramat, amb el que l'any vinent esperem poder anar a fer de pastors per un dia, que és una de les activitats que Sergi organitza per donar a conèixer la feina de pastor. 

Què us ha assemblat la ruta? Si us ha agradat el tastet que us he fet, animeu-vos a descobrir i tastar aquest part de la comarca del Baix Camp de la ma de la Carmen i La Teva Ruta. Una experiència molt recomenable.